Açık Deniz Karakol Gemileri hangi görevlerde kullanılacak?
ASFAT tarafından İstanbul Tersanesi’nde düzenlenen tören ile Açık Deniz Karakol Gemileri TCG AKHİSAR (P-1220) ve TCG KOÇHİSAR (P-1221) suya indirildi. Bu gemiler hangi görevlerde kullanılacak? Ne tür teknolojiye sahipler?
Son yıllarda Türkiye’nin Mavi Vatan’da farklı noktalarda araştırma ve sondaj faaliyetlerini artırması ile birlikte Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın bu çalışmaların su üstü ve su altı güvenliği için yoğun bir mesai yapıyor.
Mevcut filonun yanı sıra geliştirilecek yeni nesil gemi ve sistemler ile bu görevin hem etkin hem de ekonomik olarak yapılması için Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) tarafından 2018’de Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi (ADKG) başlatıldı.
Çalışmaların Milli Savunma Bakanlığı ASFAT koordinasyonunda gerçekleştirilme kararı alındı. İlk etapta yapılacak 2 gemiyi daha sonra 8 gemi daha izlemesi planlanıyor. Bu konuyla ilgili olarak sözleşme, 26 Kasım 2020 tarihinde imzalandı.
MİLGEM ADA Korvet’inin devamı
Aslında projeye MİLGEM ADA Sınıfı Korvet’lerin devamı olarak bakılıyor. Buradan elde edilen tecrübe ışığı altında Açık Deniz Karakol Gemileri’nin Mavi Vatan’da sancak ve varlık gösterme, arama kurtarma, insani yardım gibi gereksinimleri sürat ve maliyet etkin olarak karşılaması hedefleniyor.
Projenin birinci gemisi olan AKHİSAR (P-1220) inşasına 8 Nisan 2022’de, ikinci gemi olarak planlanan KOÇHİSAR (P-1221) için de 9 Ağustos 2022 tarihinde ilk saç kesme töreni yapıldı. Her iki geminin de blok imalatları ve kızak üstü montajları tamamlanarak 23 Eylül 2023’te gerçekleşen törenle denize indirildi.
Denize indirme töreni videosu için tıklayın
Teslimat tarihleri
AKHİSAR’ın teslimat tarihi sözleşmeye göre 9 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşecek. İkinci gemi KOÇHİSAR ise 9 Ekim 2024’te Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na verilecek.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan verilen bilgiye göre, gemiler modüler tasarıma sahip:
“Açık Deniz Karakol Gemileri, Türkiye Cumhuriyeti’nin deniz alaka ve menfaatlerini korumak maksadı ile maliyet etkin bir şekilde kıyıya yakın harekatın gerekliliklerini karşılarken, gerekmesi durumunda “Yerinde Hazır” sistem mimarisi ile birlikte daha uzun menzilli ve etkin milli silah sistemleriyle hızla donatılabilecek kabiliyete sahiptir”
Genel Özellikleri
Tam Boy: 99.56 metre
Azami Genişlik: 14,42 metre
Draft: 3,77 metre
Deplasman: 2300 ton
Azami Sürat: 24 knot
İntikal Sürati: 12 knot
Seyir Siasıo: 12 Knot
Gemi Personeli: 104
Ana tahrik sistemi
CODELLOD Konfigürasyon, 4 dizel makine, 2 elektrik motoru, 2 kontrol edilebilir piçli pervane (CCP)
Silah Sistemleri
76 mm top
2 adet 12,7 mm top
Atmaca G/M
Savaş Sistemleri
ADVENT Savaş Yönetim Sistemi
Top Atış Kontrol Sistemi
Sensörler
3 boyutlu arama radarı
Atış kontrol radarı
TACAN
Ahtapot Deniz Gözü
Karinaya monteli sonar sistemi
Elektronik destek sistemi
IFF
Hava araçları
SeaHawk helikopteri (1 adet), 10 ton ağırlığında
Seviye-1 ve Sınıf 2 sertifikasyona sahip platform ve hangar
Botlar
2 RHIP
Özel harekat ve personel nakli
10-12 kişilik taşıma kabiliyeti
Vasıta mataforası
Kıç kapak rampa sistemi