Genel HavacılıkNecdet Gürsoy

Islander, 55 yıl sonra İngiltere’ye döndü

İngiliz uçak üreticisi Britten-Norman, üretimini Romanya’dan İngiltere’ye kaydırarak, hafif ticari ve bölgesel yolcu uçağı “Islander”in İngiltere’de üretimine yeniden başladı. Uçak, yeni nesil hidrojen sistemleri ile uçacak.

1953 yılında kurulan Britten-Norman’ın kendi evi olan İngiltere Bembridge, Wight Adasındaki fabrikasında üretilen ilk prototip BN-2 Islander, bir çift Rolls-Royce/Continental IO-360B pistonlu motorla desteklenen ilk uçuşunu 13 Haziran 1965’te gerçekleştirdi.

Fairey Havacılık, Britten-Norman uçak şirketini satın aldıktan sonra üretimi Doğu Avrupa’ya kaydırdı. 1968 yılından beri Romanya’da inşa edilen uçaklar uçuş sertifikasyonu için İngiltere’ye gönderiliyordu.

İlk uçak Mayıs 2024’te

Şu anda üretimde olan ilk İngiliz “Islander” uçağının Mayıs 2024’te tamamlanması bekleniyor. Yeni uçak üretiminin önümüzdeki yıllarda 4 kat artarak bölgede yeni vasıflı işler yaratılması planlanıyor.

Bembridge üretim tesisi, kurulduğu günden bu yana Britten-Norman’ın operasyonlarının merkezinde yer aldı ve bu geri dönüş, şirket için önemli bir eve dönüş anlamına geliyor. Britten-Norman, İngiliz işçiliği ve mühendisliğine yeniden odaklanarak üretim yeteneklerini artırabilecek, tedarik zinciri verimliliğini artırabilecek ve uçak tasarımı ve üretiminde inovasyonu hızlandırabilecek.

Bembridge üretim tesisindeki yeni üretim hattının Wight Adası Milletvekili Bob Seely tarafından resmi olarak açılmasıyla birlikte 21 Eylül Perşembe günü düzenlenen bir etkinlikte kurdele kesimi gerçekleşti.

Britten-Norman İcra Kurulu Başkanı William Hynett, bu önemli an için duyduğu heyecanı şöyle ifade etti:

“Üretim hikâyemizin neredeyse yetmiş yıl önce başladığı Birleşik Krallık’a üretimi geri getirmekten büyük gurur duyuyoruz. Bu hamle, en yüksek kalite standartlarına, yenilikçiliğe ve İngiliz havacılık ve uzay üretiminin yeniden dirilişine olan bağlılığımızın altını çiziyor. Burada, Birleşik Krallık’ta birinci sınıf uçaklar üretmeye devam ederken parlak bir gelecek için sabırsızlanıyoruz.”

Hidrojen ile uçacak

Son yıllarda havacılıkta özellikle hidrojenin yakıt olarak kullanılmasında önemli adımlar atılıyor. ATR42-72 serisinde test edilen hidrojenin bölgesel havacılık için yeni sayfa açması bekleniyor. Bu teknolojinin Islander uçaklarında kullanılması ön görülüyor.

Şirket yetkilileri, hidrojenli Islander’ı uçurmak için çalışmalar yapıyor. Bu sistem hem piston hem de turboproh motorlu modele uygulanacak. Islander, hidrojeni kanat altına takılacak özel tanklarda taşıyacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu