HavalimanlarıUncategorized

Tek pistle trafik rekoru

Dr. Abdullah NERGİZ / Havayolu 101

Tek pisti olan bir havalimanı düşünün. Saatte kaç uçak inip kalkabilir? Bu konuda dünya standartı ortalama saatlik 40 uçak… Ya yoğun saatlerde? Geçtiğimiz günlerde Hindistan’ın dünyaya açılan en önemli kapılarından Mumbai Havalimanı tek pisti ise günlük 1007 uçak trafiğine ulaştı.

Birbirini kesen iki pisti bulunan, ancak bunlardan sadece bir tanesini aktif şekilde kullanan Mumbai Havalimanı, 2018 yılının Aralık ayında günlük 1.007 uçak hareketine ulaşarak, sıra dışı bir operasyona imza attı.

Bir başka deyişle, gün boyunca saatte ortalama yaklaşık 42 uçak bu havalimanına indi veya kalktı. En işlek saatte ise bu sayının 50’nin üzerine çıktığı biliniyor. Mumbai Havalimanı yine aynı yılın 6 Haziran günü, 1.003 iniş + kalkış sayısına ulaşarak rekor kırmıştı.

İKİ PİST VAR ANCAK…

Havalimanında, 09/27 (ana pist) ve 14/32 (ikincil pist) olmak üzere iki ayrı pist yer alıyor.

Ana pistin ilan edilmiş saatlik uçak hareketi kapasitesi 48. İkincil pist ise bir saatte 35 harekete imkân veriyor.

2013 yılında yapılan bir analizde, tek pistle operasyon yapmanın daha verimli olduğunun ortaya çıkmasının ardından, Mumbai Havalimanı normal şartlarda sadece 09/27 pistini kullanmaya başlamıştı.

14/32 yönündeki ikincil pist sadece, ana pistte bir bakım çalışmasına gerek duyulduğu anlarda devreye giriyor. Dolayısıyla Mumbai, tek pistli operasyonda günde yaklaşık 900 harekete imza atan Londra Gatwick Havalimanı’nın önüne geçmiş oluyor.

Ancak Gatwick’te, gece 23:00’ten sabah 05:00’e kadar uçuş yasağı bulunduğunu ve saatlik ortalamada dünya liderliğini kimselere bırakmadığını da unutmamak gerekiyor.

Kaynak: Havayolu101.com

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu