SavunmaUncategorized

T-X ihalesini kaybeden T-50A’ya amorti vurdu

Necdet GÜRSOY

Pilotlarını yeni nesil jet eğitim uçağı Boeing T-7A Red Hawk’a hazırlamak için T-X yarışmasını kaybeden uçaklardan kiralamak isteyen ABD Hava Kuvvetleri, ihalenin kaybedenleri T-50A ve Leonardo M-346 arasında bir seçim yaptı. Tek kaynak olarak Lockheed Martin/KAI imalatı T-50A’yı seçen hava kuvvetleri 4 ila 8 adet uçak kiralayacak.

Eğitim sistemini mükemmelleştirmek ve T-X yeni nesil jet eğitim uçağı ihalesini kazanan Boeing T-7A Red Hawk’ın yeteneklerini daha da geliştirmek isteyen ABD Hava Kuvvetleri dört ila sekiz jet eğitim uçağı kiralamak istiyor.

Ocak ayında yayınlanan bildirime göre, ABD Hava Muharebe Komutanlığı, Lockheed Martin/KAI imalatı T-50A eğitim uçaklarının kiralanması işini tek kaynak olarak Hillwood Havacılık’a vermeyi planlıyor.

HILLWOOD HAVACILIK’TA PROTESTO

Ancak ihalenin tek kaynak olarak Hillwood Havacılık’a verilmesi Leonardo M-346 jet eğitim uçağını sunan Mission System Solutions tarafından protesto ediliyor.

Her iki uçak da üreticileri tarafından ABD Hava Kuvvetleri T-X yarışması için önerilmiş ancak Boeing T-7A’ya yenilmişlerdi.

Eğitim programı, yeni pilotları Lockheed Martin F-22, Lockheed Martin F-35, Lockheed Martin F-16 ve Boeing F-15 gibi gelişmiş dördüncü ve beşinci nesil savaş uçaklarına hazırlamayı amaçlıyor.

T-7A gelişmiş bir uçak olduğundan, Hava Muharebe Komutanlığı operasyonel filolardaki iş yükünü hafifletmek için daha fazla eğitimi tamamlayıp tamamlayamayacağını görmek ve Boeing T-7A’ların konfigürasyonunda son dakika değişiklikleri yapmak için alternatif gelişmiş jet eğitim uçaklarını beş yıl boyunca tecrübe etmeyi planlıyor.

Kiralanacak uçaklar yılda yaklaşık 3 bin sorti ve 4 bin 500 saat uçuş gerçekleştirecek. Halen geliştirilen ve testlerin son aşamasında olan Boeing T-7A’nın bu tür tecrübe uçuşlarına henüz hazır olmadığı belirtiliyor.

T-38 TALON YETERSİZ KALIYOR

Bu tür tecrübe uçuşlarının Northrop T-38 Talon ile de yapılamayacağını, sensör ve bilgi yönetimi açısından T-38’in çok yetersiz kaldığını belirten Mission System Solutions CEO’su David Nichols, “Gerçek bir operasyon filosuna geçmek ve üretken olmak için sistemi nasıl kullanacağınızı ve yüksek-G ortamında bilgileri nasıl yöneteceğinizi öğrenmelisiniz. Ve T-38 asla bunun için tasarlanmadı. Zamanı çok geçti.” dedi.

T-50A NEDEN SEÇİLDİ?

T-50A’yı neden tek kaynaklı bir sözleşme ile istediği hakkında birkaç ayrıntı veren Hava Muharebe Komutanlığı, hedefteki savaş uçağını 37 km’den önce tespit edebilen aktif radara sahip, ayrıca havadan havaya eğitim yapılırken 2.040 km/saat kapanma hızına ulaşma yeteneği olan bir uçak istiyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu