Deniz KuvvetleriUncategorized

İstif sınıfından TCG İstanbul denize kavuştu

Türk Denizcilik Tarihi’nin en önemli noktalarından biri bugün yaşandı. Milli Gemi (MİLGEM) olarak adlandırılan projede imal edilen 4 ada sınıfı korvetin ardından beşinci ve en büyük gemi olan İstif Sınıfı fırkateynin beşincisi suya indi.

F515 olarak adlandırılan TCG İstanbul yapılan törenle suya indirildi. MİLGEM konseptinin devamı olan İ Sınıfı Fırkateyn projesinde, ilk geminin tasarım ve inşasının İstanbul Tersanesi Komutanlığında yapılmasına yönelik Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı 30 Haziran 2015 tarihinde alınmıştı. 

İlk inşa faaliyetleri 3 Temmuz 2017’de İstanbul Tersanesi Komutanlığında törenle başlanan “İ” Sınıfı ilk fırkateyn projesinin birinci gemisi TCG İstanbul (F-515) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle suya indirildi. Törende, Pakistan için üretilecek üçüncü MİLGEM korvetinin de ilk kaynağı atıldı. 

 

TCG İstanbul’un Mayıs 2022’de liman kabul testleri, 2023 Ocak’ta seyir kabul testleri tamamlandıktan sonra 2023 Eylül’ünde ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek. İ sınıfında toplam 4 gemi inşa edilecek.

Gemilerin isimleri ve borda numaraları şöyle olacak: TCG İstanbul (F 515), TCG İzmir (F 516), TCG İzmit (F 517), TCG İçel (F 518)TCG İstanbul’un seyir Sistemleri, Muhabere Sistemleri, Radar Sistemleri, Silah Sistemleri, Su Altı Sistemleri, Elektronik Harp Sistemleri ve Elektro-Optik Sistemlerinin tedariğinden Aselsan sorumlu.

Aselsan’ın sözleşmedeki payı 663,47 milyon TL. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2021-2023 yıllarında gerçekleştirilecek. ADA Sınıfı korvetin üzerinde yapılan tasarım değişiklikleri ve silah yükünün artırılması ile ortaya çıkan İstif sınıfı fırkateynlerin Türk Deniz Kuvvetlerinde kullanılan ve yaşlanan MEKO Track I gemileri ikame etmesi bekleniyor.

HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP

123 personel taşıyacak İ sınıfı fırkateynlerde Sea Hawk helikopteri de bulunacak. Gemiler üstün elektronik sistemlerle donatılacak. Gemilerde uzun menzilli ve etkin silahlar, etkin komuta kontrol ve savaş sistemleri, düşük akustik ve manyetik iz, düşük radar kesit alanı, yüksek beka kabiliyeti ve şok dayanımı ile yüksek denizcilik özellikleri tasarımda uygulanan noktalar oldu.Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için dört adet MİLGEM Korveti’nin inşasını kapsayan PN MİLGEM Projesi kapsamında, üçüncü PN MİLGEM Korveti’nin ilk kaynağı yapıldı.

ASFAT A.Ş. ana yükleniciliğinde Türk savunma sanayiinin tek kalemde gerçekleştirdiği en büyük ihracat atılımı olan ve Pakistan’a ihraç edilen dört adet MİLGEM Korveti’ni içeren PN MİLGEM Korvet Projesi kapsamında, yeni bir ilerleme kaydedildi. 23.01.2021 tarihinde İstanbul Tersane Komutanlığı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen törende, PN MİLGEM Korvet Projesi 3’üncü gemisinin ilk kaynağı gerçekleştirildi.

2023’TE TESLİM

ASFAT, PN MILGEM projesini; güçlü dinamik, esnek yapısı ve dünya standartlarındaki nitelikli iş gücü sayesinde ve İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nın birikimini kullanarak “en düşük maliyet”, “en yüksek kalite” ve “en kısa zaman prensibi” ile tamamlamayı ve ilk gemiyi takvimine uygun olarak 2023 yılında Pakistan Donanması’na teslim etmeyi hedefliyor.Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına rağmen dev projede alınan mesafe ve proje takviminde hiçbir sapma yaşanmaması; Türk savunma sanayiinin gücünün kabiliyet ve imkanını, Türk mühendislerinin kalitesini ve başarısını göstermektedir.

PN MİLGEM Projesi

Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamında; yerli mühendislerinin eseri olarak üretilen, Türk sancak ve bayrağını dünya denizlerinde başarılı bir şekilde dalgalandıran MİLGEM Korveti’nin, 6 Eylül 2018 tarihinde Pakistan ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmaya müteakiben Pakistan’a ihraç edilmesi kararlaştırılmıştı. Bu doğrultuda ASFAT ana yükleniciliğinde Pakistan Donanması için dört adet MİLGEM ADA Sınıfı Korvet üretilecek; bunların iki adetinin üretimi İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda, diğer iki adetinin üretimi ise Pakistan’ın Karaçi Tersanesi’nde gerçekleştirilecektir.

Pakistan Donanması MİLGEM Programı kapsamında “1. Gemi Omurganın Kızağa Konulması Töreni”, İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda icra edilmişti. Program kapsamında teslim edilecek ikinci geminin “Sac Kesim Töreni” ise 9 Haziran 2020 tarihinde Pakistan’ın Karaçi Tersanesi’nde icra edildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu