İHA’ların tarihi bu kitapta
Havacılığın geleceği, başdöndürücü bir hızla ilerleyen sensör, mikro işlemci ve yazılım teknolojileri ile birlikte İnsansız Hava Araçları’nda (İHA). Nasıl başladı, nereye doğru gidiyor? İlk defa Türkiye’de akademik çalışmalarlaTürkçe bir kaynak olan “İnsansız Hava Araçları–Temel Bilgiler ve Kullanım Alanları” kitabı, ASELSAN-ALTINAY ortaklığı DASAL Havacılık Teknolojileri şirketinin sponsorluğunda yayınlandı.
Kitabın hazırlanmasında Dr. Haydar Ateş’in büyük katkısı oldu. Akademisyenliğinin yanında bu konuda uluslararası kuruluşlarda görev yapan Ateş, Dünya İHA Federasyonu Türkiye Başkanlığı ile Federasyon Danışma Kurulu üyeliğini yürütüyor. Sivil Havacılık Genel Müdürü Bahri Kesici’nin önsözünü yazdığı kitap, Nobel Akademi Yayıncılık tarafından basılarak, Dünya Sivil Havacılık Günü olan bu önemli günde yayınlanarak İnsansız Hava Araçları sektörünün ve meraklıların kullanıma sunuldu.
1990’LARDA BAŞLADI
Türkiye’de, ilk aşamada güvenlik güçlerinin İHA kullanımının başlangıcı 90’lı yıllara dayanıyor. O tarihlerde İHA’ların keşif ve gözetleme amaçlı kullanımı dahi ABD’de daha çok yeniyken, İHA’ların güvenlik alanındaki gücünün ülkemizde bu kadar erken fark edilmesi önemli bir ayrıntı.
2000’li yıllarla birlikte İHA konusu Savunma Sanayi içindeki önemli bir alan olarak görülmüş ve bu alanda milli ve yerli ürünlerin ortaya çıkarılmasına yönelik politikalar oluşturulmaya başlandı.
Bu sektörde uzun yıllardır çalışmalar yapan başta ABD ve İsrail olmak üzere ülkeler teknolojilerini geliştirmesine, Türkiye’de çok sonradan çalışmalara başlamasına rağmen, 15-20 yıllık bir sürede bu alanda yaptığı çalışmalarla hızla üst sıralara yükselmeye başladı.
Türkiye bugün İHA sistemlerinin geliştirilmesi konusunda önemli sayılabilecek bir noktaya ulaşmış, hatta ihraç eder duruma gelişti.
Sürdürülen çalışmalar sonucunda, çok geniş bir yelpazede kullanılmaya başlanan insansız hava araçlarının, başta hava sahası kontrolü kapsamında güvenli olarak seyrüsefer, pilot eğitimi ve sertifikasyon, entegrasyon, platformların ve pilotların envanter kaydı, eğitimlerin ve sistemlerin denetimi olmak üzere düzenleyici mevzuatı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte.
DASAL’IN HEDEFİ SİVİL SEKTÖR
2012’de İHA Geliştirme ve Üretim çalışmalarına başlamış olan Altınay Havacılık İleri Teknolojileri firması, Türkiye’nin en büyük savunma şirketi olan ASELSAN ile birlikte DASAL şirketini kuldu. DASAL Havacılık Teknolojileri; çok rotorlu ve döner kanatlı IHA alanında 10 yıla yaklaşan tecrübeye sahip. Bu güne kadar 2000 adedin üzerinde sistemi başarıyla teslim etti. İHA’lar 800 bin saatin üzerinde uçuş yaptı. Toplam 5 farklı ana platform üzerinde farklı sektör ve ihtiyaçlara yönelik geliştirdiği özel çözümleri ile sivil havacılık sektörüne ciddi yenilikler getirmek noktasında da farklı ürünler konusunda tasarım ve geliştirme çalışmaları sürüyor.
Askeri olarak gözetleme, istihbarat, tespit, takip, savunma ve karşı tedbirlerin yanı sıra sivil alanda da İHA sistemleri kargo taşımadan ilaçlamaya, yangın söndürmeden sahil güvenlik-kurtarmaya kadar farklı alanlarda kullanılması hedefleniyor.