Uçuş Tüyoları

Rötarda ne yapacaksınız

Havalimanında en keyifsiz anların başında yaşanan rötar gelir. Meteoroloji, teknik arıza gibi farklı nedenler dolayısıyla saatleriniz havalimanında beklemekle belki de otelde bir sonraki gün için uçağınızı bekleyebilirsiniz. Bu durumda ne yapacaksınız? Haklarınız hakkında bilginiz var mı?

Rötar bilgisini alabilmek için önce iletişim kanallarınızın açık olması lazım. Yani havayolu size SMS atmış, aramış veya elektronik posta yollamış olabilir. Veya en azından yolcu olarak sizin uçuş bilgi ekranlarını takip etmeniz gerekiyor.

Başına gelecekleri gördünüz. Rötar oldu. İkinci madde sakin olun. Bağırıp çağırmanın size faydası yok. Yer hizmetleri görevlilerine kötü davranmanın sonu polise kadar da gidebilir. Oturup durum değerlendirmesi yapmakta fayda var. Ama haklarınız olduğunu da unutmayın.

Rötar konusunda uluslararası kurallar devreye giriyor. Havayolları, rötar konusunda yolcularını müsait yer bulunan planlanmış diğer bir sefer ile uçurmak zorunda. Bu başka bir havayolunun seferi de olabilir. Eğer bu gerçekleşmiyorsa, havayolu şirketi size örneğin karayolu ile ulaşım alternatifini sunabilir. Öncelik gideceğiniz nokta için bunları değerlendirmekte fayda var.

BAĞLANTILI UÇUŞUNRUZ VAR MI

Bağlantılı uçuşlarda kurallar değişiyor. Örneğin Trabzon’dan gelip İstanbul aktarmalı Milano’ya uçacaksanız ve bağlantınızı İstanbul Havalimanı’nda kaybetmişseniz havayolunun bu konuda yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor. İç hat aktarmalarda yani Antalya’dan gelip Ankara üzerinden Van’a uçuyorsanız farklı kurallar devreye girebiliyor.

YOLCU TAZMİNAT ALABİLİR Mİ

Tazminat hakkınızın her zaman olduğunu unutmayın. Havayolu iptal edilen seferin yerine, yer olması koşuluyla, mümkün olan en kısa sürede veya yolcunun tercih edeceği bir başka tarihteki uçuşta son varış noktasına seyahat imkanı sağlanmak zorunda. Ayrıca bekleme süresine uygun yiyecek içecek ikramı, gerektiğinde bir veya daha fazla gece, otelde konaklama imkanı, 2 telefon görüşmesi yapma, faks/teleks/e-mail çekme imkanı verilir.

NE KADAR TAZMİNAT VERİLİYOR

Uçuş uzunluğu 1500 kilometreyi geçmeyen seferlerde iptal durumunda 250 Euro tazminat verilir. Son varış noktasında gecikme 2 saatten az ise tazminat tutarının yüzde 50’si ödenir.

Uçuş uzunluğu 1500-3000 kilometre arasında tazminat miktarı 400 Euro’ya çıkar. Son varış noktasında gecikme 3 saatten az ise tazminat tutarının yüzde 50’si ödenir.

3500 kilometreden uzun seyahatlerde ise tazminat 600 Euro’ya yükseliyor. 4 saatten az ise tazminat tutarının yüzde 50’si yolcuya veriliyor.

Eğer rötar 5 saati aşıyorsa, örneğin kalan aktarmalı uçuşunuzla gitmek istemediğiniz durumda, havayolu size seyahatin tamamı için ödeme uçuşun başlangıç noktasına mümkün olan en kısa zamanda geri dönüşü sağlamak zorunda.

METEOROLOJİK ŞARTLAR HARİÇ

Tüm önlemler alınmasına rağmen kaçınılamayan olağandışı koşullardan kaynaklanan uçuş aksaklıkları durumunda yani değişken politik durumlar, elverişsiz hava koşulları, (sis, kar, fırtına, buzlanma vb.) beklenmedik güvenlik ve emniyet zaafları ile sınırlamaları, grevler, havalimanı sorunları, hava trafiği sınırlamaları, bagaj, yolcu, uçak ve havalimanını içeren istisnai güvenlik tedbirleri nedeniyle yaşanan rötar veya iptallerde havayolları tazminat vermiyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu