Tolga ÖzbekUçuş Tüyoları

Havalimanında PCR testi başarı oranı yüzde 99.7

İstanbul Havalimanı’nda PCR testi için 3 şirket görev yapıyor. Kullanılan yerli kit sayesinde başarı oranı yüzde 99.7. Fiyatlar ise Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği PCR Testi için 250 TL, Rapid Antigen 175 TL, Antikor testi ise 300 TL.

Dünya koronavirüs salgınıyla birlikte gerçekten çok zor günler geçiriyor. En çok etkilenen sektörlerin başında da sivil havacılık, havayolu taşımacılığı, havalimanları… 

Peki, yaklaşık bir yıldır bu pandemi yani salgın dönemi devam ederken sonrasında ne olacak? Çünkü uzmanlar bu işin daha uzun yıllar sürebileceğine dikkat çekiyor. Yeni kurallar geliyor, yeni uygulamalar yapılıyor. Havalimanları adeta birer sağlık merkezi haline geliyor. Hayat devam ederken havalimanlarında testler nasıl yapılıyor? 

Havalimanında yapılan test işlemlerini yakından izlemek için İstanbul Havalimanı’na gittim. Dünyada bir çok ülke yolculardan PCR yani Polimeraz Zincir Reaksiyonu testi istiyor. Ülkesine göre PCR’ın son 24,48 veya 72 saatte yapılmasını gerekiyor. Bazı ülkeler ise PCR ile birlikte Antikor veya Rapid Antijen testlerini de isteyebiliyor.

 

3 AYRI ŞİRKET VAR

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA, terminali geliş katında özel bir sağlık merkezi oluşturdu. Üç farklı şirket, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği standart ve fiyatlarla bu hizmeti veriyor. Test sonucunu 3 saat içinde alabiliyorsunuz. Bu nedenle havalimanına erken gelmekte fayda var.

Barkod alıp önce ödeme için yönlendiriliyorsunuz. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği fiyat listesine göre PCR 250, Rapid Antijen 175 ve Antikor testi de 300 TL’ye yapılıyor. 

Ödemeyi gerçekleştirdikten sonra barkodu alıyorsunuz. Numune verme noktasına geçiyorsunuz.

TEST BAŞLIYOR

Görevli hemşire ağız burundan sürüntü alıyor. Özel tüplere konulan sürüntü, bekletilmeden laboratuara gönderiliyor. Bankoların hemen arkasındaki laboratuarda işlem başlatılıyor.

TRG Sağlık’ta Biyolog olarak görev yapan Ayşenur Kayabaşı, bu süreci şöyle anlatıyor:

“Teslimat için getirilirken +4 derecede muhafaza edilerek getiriliyor. Pencereden numuneyi teslim aldığımızda biz biyologlar olarak işlemleri başlatıyoruz. Veri girişi personelimiz kaydını yapıyor kişilerin. Biz de çekerocak içinde reaksiyonları kuruyoruz. Reaksiyonlar hazırlandıktan sonra plakalar cihazlara yerleştiriliyor. Cihazda yaklaşık 40 dakika çalışma süresi var. Bundan sonra grafiklerin analizini yorumlayarak sonuçları veri girişi personeline iletiyoruz. Sonuçları da kişiler ya Halk Sağlı Sistemi’nden E-Nabız’dan kendileri görüyorlar ya da sonuçlar rapor olarak bankolardan tespit edilebiliyor.”

BEKLEME NOKTASINA GEÇİYORUM

Örnekler alındı. Örnekler laboratuarda yapılan testler sonrasında sonuç çıkacak. Ben de içerdeki bekleme noktasına doğru geçiyorum. Bakalım negatif mi çıkacak, yoksa pozitif mi?

Tüm dünyada olduğu gibi sağlık çalışanları, salgın döneminde canla başla görev yapıyor…

TRG Sağlık Paramedikal olarak görev yapan Ümran Akdoğan ise “Biz 7/24 havalimanında iki vardiya olarak, üç şirket olarak görev yapıyoruz. Bir vardiyada toplam 17 kişi paramedik, biyolog, sonuç verme, veri girişi, supervisor toplam 17 kişi tek firmada çalışıyoruz.” 

GÜVENİRLİK ORANI KAÇ

En merak edilen konulardan biri de testlerin güvenilirlik oranı…Ayşenur Kayabaşı oranları şöyle anlatıyor: “Dünya ortalaması FDA standartlarına göre kabul edilen yüzde 80 üzeri hassasiyet-doğruluk oranı. Bizim kullandığımız kit ise yerli üretim bir kit. Ve yüzde 99.7 doğruluk oranı var. Şu ana kadar 184 ülkeye yolcu gönderdik ve hiç red yemedik. Bu şekilde doğruluk oranımız kanıtlanmış oldu. Biz TRG Sağlık olarak yerli sermayeye önem veriyoruz. Ve yerli üretimin teşvikini yanındayız her zaman. Bu anlamda da Bioeksen firmasıyla çalışıyoruz. Bioeksen firması çok dinamik ve kaliteli kit üreten bir firma. Dünya standartlarında yarışıyoruz ve doğruluk oranımız çok yüksek.”

SONUÇ NEGATİF

E-Nabız sistemi üzerinden test sonucunu 1 ila 2 saat içinde alabiliyorsunuz. İsterseniz kağıt çıktıyı da yanınıza alabilirsiniz. 

Sonucumuzu aldık ve uçuşumuzu yapmak üzere üst kata, dış hatlara geçiyoruz. Bize buradan bir yazılı kağıt veriliyor. Kağıtta da Covid 19 PCR testinden negatif olduğu belirtilmiş durumda. Artık uçuşa doğru geçebiliriz.

Aldığınız kağıdı veya E-nabız sonuçlarını kontuarda görevlilere gösteriyorsunuz. Istanbul Havalimanı’nda yapılan testlerin başarı oranı yüzde 99,7. Tüm dünya ülkeleri bu sonuçları kabul ediyor. Merkez, yolcular yanı sıra yüksek standartları ile bir çok kişi tarafından da tercih ediliyor.

Dış hatlar hava tarafında transit yolcular için de bir merkez var. Örneğin Hollanda’nın istediği ve 4 saatlik sonuca sahip Rapid Antijen testleri de gerçekleştiriliyor.  

Havacılık sektörü, koronavirüs salgınında yeni kurallarla, sağlık standartlarından taviz vermeden ayakta durmak üzere her türlü önlemi almış durumda. Biz yolculara da bu kurallara uymak kalıyor… Herkese sağlıklı günler… Sağlıklı uçuşlar…

Istanbul Havalimanı

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu