Deniz Kuvvetleri

Yeni SİDA’da Yonca-Onuk ve HAVELSAN ortaklığı

Türkiye’de İnsansız Hava Araçları ile başlayan ve İnsansız Kara Araçları ve İnsansız Deniz Araçları ile devam eden sürece bir ürün daha katıldı. Savunma Sanayi Başkanlığı koordinesinde hayata geçirilen, Yonca-Onuk Tersanesi ve HAVELSAN işbirliği ile üretilen ilk SANCAR SİDA sistemi suya indirildi. Törene, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir katıldı.

Türk Savunma Sanayii, güvenlik güçlerinin Mavi Vatan savunmasında etkinliğinin artırılması amacıyla yeni ürünler geliştirmeyi sürdürüyor. 

Tuzla’da yapıldı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için geliştirilen Sancar SİDA’nın suya indirilmesi SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in katıldığı etkinlikle gerçekleştirildi. İstanbul Tuzla’daki Yonca-Onuk Tersanesinde gerçekleştirilen törende Başkan Demir’e Sancar SİDA’nın özellikleri ve kabiliyetleri hakkında bilgi verildi. 

Etkinlikte konuşan Demir, “Silahlı insansız hava araçlarında edindiğimiz tecrübe ve başarıyı deniz araçlarında da göstererek bu alanda da dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmayı hedefliyoruz. SİDA’lar konusunda çok sayıda çalışmamız var, SANCAR SİDA’da bunlardan birisi. SİDA’ların entegre bir operasyon ortamında çalışmaları bizim için geleceğin harekat ortamına hazırlık açsından çok önemli. Bu adımı atamamızda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

Keşif ve gözetleme, su üstü harbi, mayına karşı tedbir görevlerinin insansız olarak icra edilebilmesi amacıyla geliştirilen Sancar SİDA, insan hayatı için riskli görevlerde insansız kullanım konsepti ile bu riski minimize edecek, üzerindeki faydalı yüklerle bir çok görevin daha maliyet etkin bir şekilde yürütülmesine imkan sağlayacak. 

İki önemli ortaklık: Yonca-Onuk ve HAVELSAN

SANCAR Projesi’nde iki önemli Türk savunma şirketi ortak. Yonca-Onuk, uzun yıllar önce kurulmuş, geliştirdiği süratli bot sistemleri ile dünyanın bir çok ülkesine ihracat başarısı yakalamış bir şirket. Şimdi Yonca-Onur, standartları daha da yukarı taşıyor. İnsansız sistemler geliştiriyor.

Bu konuda Yonca-Onuk’un ortağı ise HAVELSAN. Ankara merkezli Türk savunma ve havacılık sektörünün yazılım evi simülasyon merkezi olan HAVELSAN, İnsansız Kara Aracı Barkan ve Bulutaltı İHA sistemi Baha’da olduğu gibi sisteme aklını koyuyor. Geliştirdiği yazılım ve komuta kontrol sistemleri, SANCAR’da görev yapacak.

Sancar SİDA’nın Özellikleri; 

12,7 metre boyunda.
Deplasmanı 9 ton.
Azami 40 knot sürate ve asgari 400 NM seyir sıasına sahip.
4 deniz durumunda dahi seyir icra edebilecek.
40 saat seyir yapabilecek.
†Modüler yapıda olacak.
12.7 mm STAMP-2 Stabilize Silah Sistemi
2×2 UMTAS / L-UMTAS entegrasyonu
MİLMAST Teleskopik Direk (Seyir radarı, kamera, çarpışma önleyici sistemler)

Türkiye’nin SİDA Projeleri

ULAQ:

Türkiye’nin lanse edilen ilk SİDA sistemi, Antalya merkezli ARES ve Ankara merkezli Meteksan Savunma tarafından hayata geçirildi. Geçen yıl lansmanı yapılan sistem, 400 kilometre seyir menziline, saatte 65 kilometre hıza sahip. Boyu 11 metre uzunluğunda. 2 bin kilogram faydalı yük taşıyabiliyor.

Gündüz/gece görüş kabiliyetine, milli kriptolu haberleşme altyapısına sahip ve gelişmiş kompozit malzemeden üretilen SİDA; Keşif, Gözetleme ve İstihbarat, Su Üstü Harbi (SUH), Asimetrik Harp, Silahlı Eskort ve Kuvvet Koruma, Stratejik Tesis Güvenliği gibi görevlerin icrasında karadan mobil araçlarla ve karargah komuta merkezinden veya yüzer platformlardan kullanılabilecek.

Türkiye’nin İlk Silahlı İnsansız Deniz Aracı ULAQ, milli füze sistemleri üreticisi Roketsan ürünleri olan 4’lü podu ile 2,75″ Lazer Güdümlü Füze CİRİT ve 2’li lançeri ile Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi’yle (L-UMTAS) donatıldı.

SALVO:

Dearsan tarafından geliştirilen SALVO, geçtiğimiz günlerde atış testi ile gündeme gelmişti. Teknenin boyu 14.79 metre. Maksimum 50 knot (90 km/saat) hıza çıkabilen SALVIO, 300 deniz mili menzile sahip.

Sistemin hayata geçirdiği görevler ise şöyle: Sahil Güvenlik Görevleri, Kıyı & Sahil Bölgelerinde Operasyon Kabiliyeti, Uyuşturucu ve Kaçakçılık ile Mücadele, Keşif ve Müdahale, Arama ve Kurtarma operasyonlarına destek, Sınır Kontrolü ve İHA, SİHA, TİHA ile ortak harekat.

SALVO’nun silah sistemleri arasında ROKETSAN Cirit & L-UMTAS / 12,7 mm makineli tüfek yer alıyor.

RD-09:

Halen Sefine ve ASELSAN tarafından sürdürülen proje, DIMDEX Fuarı’nda ilk olarak tanıtılmıştı. Tam operasyonel olarak yıl sonunda hazır olacak RD-09’un silahları arasında, 12,7 mm’lik makineli tüfek sistemi, Kısa Menzilli Güdümlü Füze, Torpido Atıcıları yer alıyor.

İlk kaynağı geçen yıl yapılan projede teknenin boyu yaklaşık 15 metre. Tekne 80 saat denizde kalabiliyor. Menzili ise 600 deniz mili (yaklaşık 1100 km)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu