Havacılık Tarihi

Sivrihisar’ın yeni misafiri T-28B Trojan

Türkiye’nin havacılıkta vahalarından biri olan Sivrihisar’daki M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi’nin yeni üyesi T-28B Trojan oluyor. Uçağın bugün Sivrihisar’a ulaşması bekleniyor.

P-51D’den T-6’ya, Boeing Stearman’dan C-47 ve Antonov An-2’ye kadar havacılık tarihinin efsane uçaklarına, UH-1 gibi Vietnam Savaşı görmüş helikopterine tümü faal olarak tutulan hava araçlarına sahip müzenin envanterine şimdi de T-28B katılıyor.

Eğitim için tasarlandı

North American Aviation (şirket daha sonra Boeing tarafından satın alındı) tarafından İkinci Dünya Savaşı sonrasında tasarlanan T-28, uzun yıllar Amerikan Hava Kuvvetleri (T-28B) ve Amerikan Donanması’nda (T-28C) ileri eğitim uçağı olarak görev yaptı. 

Genellikle T-34 ile o dönem uçuşa başlangıç yapan pilot adayları, 1950 ve 60’larda T-28 ile uçuşlarını sürdürüyordu. Donanma modeli, uçak gemilerine iniş kalkış için kuyruk bölümünde kanca yer alıyordu.

Motor güçlendirildi

Uçakta ilk modellerde kullanılan Wright imalatı R-1300 piston motoru, 800 beygir güç üretiyor. T-28, saatte 459 kilometre hıza çıkabilirken servis irtifası ise 29 bin feet. Daha sonraki modellerde ise yine Wright şirketinin R-1820 motoru kullanıldı. Bu modelin motor gücü ise 1425 beygir. Uçağı saatte 555 kilometre hıza çıkartan güçlü motor, servis irtifasını da 37 bin feet’e yükseltti.

Hem hava kuvvetleri hem de donanma modelinde uçağın kanat altına çeşitli mühimmat takılırken yine kanatlara makineli tüfek de eklenebiliyordu.

İmalatı 1950-57 yılları arasında yapılan uçaktan toplam 1948 adet üretildi. Vietnam Savaşı’nda da yakın hava desteği ve irtibat amaçlı kullanıldı. ABD dışında uçak Arjantin, Brezilya, Küba, Avustralya, Suudi Arabistan ve Tunus gibi çok sayıda hava kuvvetlerinde hem eğitim hem de yakın hava desteği için kullanıldı.

Sivrihisar’ın yeni uçağı Tiger Moth gökyüzünde

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu