Yunanistan Türkiye’ye Meteor füzesi satışını engelleyebilecek mi?
Türkiye’nin MMU KAAN’a kadar ara uçak ihtiyacı konusunda İngiltere’nin vereceği Eurofighter fiyat teklifini beklerken bir taraftan da etkin menzili 200 kilometreye çıkan Meteor hava-hava füzesini almak için attığı adım Yunanistan tarafınıdan engellenmeye çalışılıyor. Ancak Yunan Başbakanı bu konuda başka adım atmayacaklarını söylüyor.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, geçtiğimiz günlerde Fransa ziyaretinde Meteor Füzesi’nin ortağı olan Fransa’nın satışa engel olması için talepte bulundu. Ortakları arasında İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İsveç’in olduğu projede bu talebe Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ‘hayır’ cevabı verdi.
Yunan basınında yer alan haberlerde, Macron’dan olumsuz yanıt alan Miçotakis’in, konsorsiyumun diğer ülkeleri İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya ve İsveç’e yöneleceği ifade edildi.
“Engellemek için yeni hamlede bulunmayacağız”
Konuyla ilgili olarak Kathimerini Gazetesi’nin “Meteor füzesi ile ilgili Macron’a ne söylediniz?” sorusuna Miçotakis “Türkiye’ye satılması artık an meselesi haline gelen Meteor füzelerinin satışını engellemek için yeni hamleler yapmayacağız” dedi.
Yunan Hava Kuvvetleri’nin envanterine giren Rafale savaş uçaklarıyla birlikte Yunanistan uzun menzilli Meteor füzelerine kavuşmuştu. Bu füzeler, Türkiye’nin almak istediği Eurofighter uçaklarında da kullanılabiliyor.
Türkiye ve Yunanistan arasında son iki yılda izlenen politikanın beklentileri aşırı yükseltip yükseltmediği sorulan Miçotakis, Ankara’ya barış içinde yaşamayı önerdiklerini ve iki ülkenin birçok alanda iş birliği yapmaları gerektiğini ifade etti.
Miçotakis, “Biz hiçbir zaman beklentileri yükseltmedik. Kırmızı çizgilerimizi asla müzakere malzemesi yapmadan net bir tutum sergiledik. Sonuçları gözle görünen proaktif bir politika sürdürdük ve sürdürmeye devam ediyoruz. Türkiye bu gerçeği kabul ederek dahil olabilir. Bugüne kadar elde edilen ‘başarılar’ ve önemli adımlar oldu” ifadesinde bulundu.
Miçotakis: “Ben sınır komşusu olduğumuz ve coğrafyanın yan yana olmamızı istediği ülkelerle iyi komşuluk ilişkilerinden yanayım. Ama saf değilim. ‘Sakin sulara’ inanıyorum çünkü onların aynı zamanda özgür sular olması için çalışıyorum. İşte bu sebeple ülkemiz aynı zamanda yurt dışında da güçlü ittifaklar kuruyor. Sınırlarımızı korumak için her zamankinden daha fazla ulusal savunmamızı ve Silahlı Kuvvetleri’mizi güçlendiriyoruz. Başka bir deyişle, Yunanistan’ı giderek daha da güçlendiren bir politika izliyoruz”
Büyük silahlanma yarışı
Türkiye’ye dostluk mesajları gönderen Yunanistan bir taraftan rekor savunma bütçesi ile dikkat çekiyor. 2025 ile 2037 yılları arasında Yunanistan 25 ila 28 milyar Euro’luk savunma bütçesi ile yeni silah alımları yapacak.
Konuyla ilgili olarak 4 Mart’ta Yunan Savunma Bakanı Nikos Dendias 12 yıllık yeni silahlanma planını açıklayacak.
Yunan medyasına sızan bilgilere göre projeler şöyle:
ABD’den F-35 tipi 20-40 adet savaş uçağı satın alınması,
Yunan Hava Kuvvetleri’ndeki 82 adet F-16 Block 52 ve 38 adet BF-16 Block-50 tipi savaş uçaklarının modernizasyon programlarının tamamlanması,
Fransa’dan 4 Belharra tipi fırkateyn satın alımı,
Almanya’dan alınan Meko tipi 4 fırkateynin modernizasyonu,
ABD’den alınan Island tipi devriye gemilerinin sayısının 4’den 6’ya çıkarılması
İsrail’den “Demir Kubbe” benzeri, füze ve İnsansız Hava Araçları’na (İHA) karşı kullanılan savunma sisteminin satın alınması.