Türkiye’nin Hava Savunma Şemsiyesinin En Alt Katmanı KORKUT
Tuğra ÖĞÜN
KORKUT kundağı motorlu; namlulu alçak irtifa hava savunma uçaksavar sistemidir. Türkiye Cumhuriyeti hava savunmasının en alt katmanında bulunan KORKUT projesi 1985 yılına kadar uzanmakla birlikte; TSK envanterine bazı olumsuzluklardan dolayı ancak 2016’da girebilmiştir.
KORKUT’un tasarım ve üretimini ASELSAN, FNSS ve MKE tarafından yapılmaktadır. Bu işbirliği çerçevesinde ASELSAN radar ve elektronik sitemlerini, FNSS sistemin taşıyıcı unsuru olan akıncı zırhlı muharebe aracını; MKE ise 35 mm KDC-02 tipi çift namlulu silah sistemini üretmektedir. KORKUT takımı bir komuta kontrol aracı ve üç silah sistem aracından oluşan takımlar halinde görev yapmaktadır.
KORKUT amfibi (suda yüzebilme) özelliğine de sahiptir. Sistemin taşıyıcısı akıncı ZMA-30’un zaten TSK tarafından kullanılıyor olması bakım, onarım ve eğitimde kolaylık sağlamaktadır. İhtiyaçlar doğrultusunda sisteme STINGER ve IGLA-S gibi kısa menzilli IR güdümlü füzeler de entegre edilebilecektir.
KORKUT hakkında kamuoyunda en çok merak edilen sorular ve cevapları ise şöyledir:
1-Gelişmiş diğer devletler hava savunma füzeleri yaparken Türkiye neden hala uçaksavar ile uğraşıyor?
Uçaksavar kullanımı 21. yüzyıl şartlarında, diğer büyük ordularda da görüldüğü üzere, sahrada kalabalık piyade birliklerinin havadan gelebilecek tehditlere karşı korunmasında, bir tercih değil zorunluluktur. Ayrıca KORKUT analog yönetilen yani bir piyadenin tutup ateşlediği bir sistem değildir.
KORKUT bir komuta kontrol aracına bağlı bir sistemdir. Atış kontrol radarı ile komuta kontrol aracı hedeflerin tespitini gerçekleştirecek olan üç boyutlu mobil arama radarı, taktik ihtiyaçlara uygun olarak geliştirilmektedir. Özet olarak KORKUT 21. Yüzyıl şartlarında ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek bir sistemdir.
2- KORKUT atom bombasını havada vurabilir mi?
Bazı basın organlarında KORKUT’un atom bombası vuran hava savunma sistemi olarak tanıtılması gerçeği yansıtmamakla birlikte yanlış bir kanaat halinde yayıldığı görülmektedir. Ancak parçacıklı mühimmat kullanımının yanı sıra, sabit/döner kanat uçaklara, havadan yere füzelere, seyir füzelerine ve insansız hava araçlarına karşı etkili bir hava savunması amacıyla tasarlanmıştır. Dolayısıyla atom bombasını havada vurması neredeyse imkânsızdır.
3- KORKUT’un genel özellikleri nelerdir?
Bu konuda KORKUT’u komuta kontrol aracı ve silah sistemi aracı olarak iki başlık altında incelememiz gerekmektedir.
KORKUT Silah Sistemi Aracı’nın Özellikleri:
- Hareket halinde atış yeteneğine sahip stabilize silah kulesi
- Atış Kontrol Radarı ve E/O algılayıcıları barındıran entegre takip platformu ile hassas hedef takibi
- 35 mm KDC-02 tipi çift namlulu silah sistemi ile yüksek ateş gücü (1100 atım / dakika)
- İki farklı tipte mühimmatın aynı anda yüklenmesine ve tercih edilen mühimmatın istenen anda seçilerek atılmasına olanak tanıyan OtomatikŞeritsiz Mühimmat Besleme Mekanizması (OŞMBM)
- Parçacıklı mühimmat kullanımı ile hava savunma görevinin sabit/döner kanat uçaklara, havadan yere füzelere, seyir füzelerine ve insansız hava araçlarına karşı etkili şekilde icrası
- Üst seviye komuta kontrolü koordinasyonunda operasyon
- Gelişmiş atış kontrol algoritmaları
KORKUT Komuta Kontrol Aracı’nın Özellikleri:
- Zırhlı mekanize birlikler ile müşterek görev icrası
- 3-Boyutlu arama radarı ile hedef tespit ve takibi
- Yerel hava resmi oluşturma
- Üst komuta kontrol unsuru ile hava resmi paylaşımı
- Üst komuta kontrol unsurundan angajman emirlerinin alınması
- Gelişmiş tehdit değerlendirme ve silah tahsis algoritması
- Hava savunma silahlarının üst komuta kontrolü
- Dost/Bilinmeyen Ayrımı için IFF
4- KORKUT’un ordumuzda üstleneceği görevler nelerdir?
KORKUT’un ordumuzdaki görevi sahra birliklerini ve stratejik noktaları helikopter, pervaneli uçak, SİHA, seyir füzesi ve düşük menzilli balistik füzelere karşı korumak veya baraj kurmak için kullanılmaktır. Türkiye Libya’da, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da meşru hükümet olarak tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerinin kontrolü altında olan Vatiye Hava Üssü’ne, KORKUT Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemini konuşlandırılmıştır. Ayrıca KORKUT sisteminin Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda denizde konuşlanan KORKUT-D sistemi de geliştirilmiştir. KORKUT-D Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı A577 TCG Sokullu Mehmet Paşa gemisine entegre edilerek başarıyla test edilmiştir.
Kaynakça
http://www.kokpit.aero/aselsan-fnss-korkut-sistemi
https://www.savunmasanayi.org/turkiyenin-katmanli-hava-savunmasi/