Savunma

Ukrayna motorundan Altay’ın Güney Kore motoruna

Ukrayna Savaşı ile birlikte savunma sanayiimizin ana gündemi yine motor konusu oldu. Hafta sonu Antalya’da gerçekleştirilen Diploması Forumu’na katılan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Ukrayna’dan motor temininde “Şu anlık bir etkisi olmaz” dedi. Altay Projesi için beklenen motor ile Güney Kore’den geliyor. Mayıs ayında entegrasyon çalışmaları başlıyor. 

Prof. Dr. İsmail Demir, katıldığı CNN Türk yayınında muhabirin Ukrayna’nın savaşa girmesinin savunma projelerine özellikle de Akıncı-A gibi projelere etkisi hakkında şunları söyledi:

“Şu anda bir etkisi olmaz. Belirli sayıda motor envanterimizde. Alternatif motor da var. Bir taraftan kendi motorlarımızı da geliştiriyoruz. Gönül ister ki barış olsun, huzur olsun. Savunma sanayiide işler devam etsin” dedi. 

Akıncı’nın A modeli Ivchenko Progress imalatı AI-450 serisi kullanılıyor. Akıncı-B ise Kanadalı PT6 serisi ile uçmuştu. Geçtiğimiz gün MİUS’un yeni adının KIZILELMA olacağını açıklayan Baykar ise yine Ukrayna imalatı AI-322 serisi ile yola devam ediyor.

Ukrayna Savaşı

Prof. Dr. İsmail Demir, Ukrayna Savaşı ile ilgili de şunları söyledi: 

“SİHA’lar konusunda ise performansı ve yapabilecekleri çeşitli ortamlarda görüldü. Ukrayna konusunda özelikle SİHA’ların gündeme getiriliyor olması çok anlamlı değil. Çünkü bizim verdiğimiz ürünler, artık o ülkenin malı olur. Ülkeler, bunları kullanma konusunda tabii ki serbesttir. Ürünlerin kaynağı Türkiye olabilir ama artık o ürün, o ülkenin malıdır. Şimdiye kadar biz de çeşitli ortamlarda karşımızdaki hasımlarda birçok ülkenin silahını gördük. Yaklaşımımız budur. Bizim Türkiye olarak tavrımız yangına körükle gitmemek. Herkesin de yangına körükle değil de hortumla gidip söndürmesini bekliyoruz.

Baltık Ülkelerinin S/İHA Alımı

Demir’ir söylediklerini, www.savunmasanayist.com sitesi haberleştirdi:

“O ülkeler, şu anda hazırlık ve farkındalık dönemi yaşıyorlar. Temaslarımız oldu. Şu günlerde herkes de bir telaş var. Hangi üründen ne kadar alınabilir diye kafalarında liste oluşturma aşamasında olduklarını düşünüyoruz. ‘Falanca üründen şu kadar sipariş’ gibi bir konu şu an için gündemde yok. Türkiye sadece SİHA’lar değil, birçok ürün konusunda kapısı çalınacak ülke durumundadır.

Hava Savunma Sistemlerindeki Son Durum

Her muhaberede hava saldırısı olur. Eğer havadan gelen saldırıları durduramıyorsanız, birçok saldırıya maruz kalabiliyorsunuz. Hava savunma sistemi konusunda biz şunu söylüyoruz: şuanda kuvvetlerimizin kullanımında olan 4 tip hava savunma sistemimiz var. 3-4 sene öncesine kadar bu rakam sıfırdı. KORKUT, SUNGUR, HİSAR A+ ve HİSAR O+ devrede. SİPER’in ilk atışını yaptık. SİPER’in de çok kısa zamanda kendi içinde evrimleşeceği bir süreci yaşayacağız. Çeşitli menzil, kabiliyet ve arayıcı başlık modellerinde ürünlerimiz teker teker sahaya çıkacak.

Hava savunma, önemli bir konu. Tabii Türkiye şu anda kadar havada saldırılarını uçaklarla durdururken, şimdi alt katmanda oldukça önemli kabiliyetler edindi.

İsrail ile Savunma Sanayiinde Normalleşme

Bu konuda konuşmak için çok erken. Türkiye’nin yaklaşımı, olumlu ilişkiler kurmak yönünde. Eskisi gibi ithal eden, bağımlı olan bir ülke değiliz. Bu İsrail için de geçerli, başka ülkeler için de söz konusu. Biz özelikle stratejik ürünlerde bağımlılığı sıfıra indirme konusunda kararlıyız. Bu konuda dünyadaki bütün kapılar açılsa, bedava ürün yağdırsalar istemiyoruz.

ABD ile F-35 Görüşmeleri

F-35 konusunun bizim açımızdan kapandığını ve görüşmelerin sonucu ne olursa olsun bizim kendi göbeğimizi kendimiz kesmemiz gerektiğini düşünüyoruz. MMU ve HÜRJET gibi projelerimizde çeşitli alt sistemleri, olağanca günümüzle geliştirmek durumundayız. F-16 modernizasyonu konusunda kararlıyız ve biz bunu yaparız.

ABD’den Patriot Tedariki

Patriot ile ilgili masada şu anda bir talep yok. Sözlü olarak alabileceğimizi söyledik ancak karşı taraftan ‘talep ederseniz buna sıcak bakarız’ şeklinde bir geri bildirim de gelmedi. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın bakış açısına göre biz o defteri kapattık. Çünkü, akıntıya kürek çekmek de çok hoş değil. Zaten muhatap olarak alınmayacağımıza göre o konu Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan çıktı. Gündemimizde değil.

ALTAY Ana Muharebe Tankı

ALTAY Tankı’nun motoru, Güney Kore’den geldi. Motorun, güç sistemlerinin şu anda testleri yapılıyor. Mayıs’ı bekliyoruz. Mayıs ayında ALTAY tankının prototipini, o motorla göreceğiz. O denklemde bir gerileme yok.

Körfez Ülkelerine Yönelik İhracat

Bir potansiyel taşıdığı muhakkak. İlişkilerin bozulması ya da gerilimi konusunda Türkiye, hiç bir zaman gerilimi oluşturan taraf olmadı. Türkiye’nin ürün ve kabiliyetlerinin ne seviyede olduğu artık bilinen ve takdir gören bir konu. Gelişmeler bekliyoruz. Günü geldiğinde göreceğiz. Hemen, bugünden yarına bir sonuç almayı beklememeliyiz.

Ortak üretim taleplerinin olması (Körfez Ülkelerinin) gayet tabii. Bunun için çeşitli formülleri hayata geçirebiliriz.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu