Türk savunma şirketleri dünyada kaçıncı sırada?
Türkiye’de savunma ve havacılık sektörü ciddi bir çıkış yakalamış durumda. Özgün tasarım programlarının yanı sıra uluslararası iş birliklerine ortak olan Türk şirketleri, bu konuda önemli adımlar atıyor.
Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) verilerine göre sektör geçen yılı 10.884 milyar dolarlık ciro ile tamamladı. Şirketlerimiz bir çoğu nitelikli iş gücü olmak üzere toplam 73 bin 771 kişiye istihdam sağlıyor. Sektör geçen yıl 3 milyar 68 milyon dolarlık ihracata imza attı.
Çok sayıda şirket, ürün geliştirme, teknolojik araştırmalar için 1 milyar 672 milyon dolar harcadı. Bu rakamlar, Türkiye’deki diğer sanayi sektörlerine göre çok yüksek.
DIŞA BAĞIMLILIK
Savunma konusunda özgün ve milli sistemler geliştiriliyor. Ancak başta motor ve aktarım teknolojileri olmak üzere bir çok konuda dışa bağımlıyız. Sektör, geçen yıl 3 milyar 88 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi.
Cirolar açısından baktığımızda savunma ve havacılık şirketlerinin ana merkezi Ankara. Cironun yüzde 70’i Ankara’dan geliyor. İstanbul yüzde 18 ile ikinci sırada.
RAPOR DETAYLARI İÇİN ARDA MEVLÜTOĞLU’NUN YAZISINI OKUYABİLİRSİNİZ
DÜNYA SIRALAMASI
Defense News tarafından hazırlanan listede 2019 rakamlarına göre en büyük Türk şirketi ASELSAN. 1,9 milyar dolarlık cirosu ile ASELSAN 52’nci sırada. Geçen yıl ASELSAN 55’inci sıradaydı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) ise 69’uncu sırada yer aldı. Yaklaşık 1 milyar dolarlık ciro ile TUSAŞ bir önceki yıl 64’üncü sıradaydı.
STM ise 2018’de 97’den girdiği sıralamada yükselerek 85’e çıktı. Yaklaşık 554 milyon dolarlık ciroya ulaştı.
BMC de 554 milyon dolarlık ciro ise 85’inci oldu. BMC ilk defa Defense News sıralamasında yer aldı.
ROKETSAN ile geçen yıl 96’ncı sıradan girdiği listede yükseldi. 2019’da ROKETSAN 522 milyon dolarlık cirosu ile 89’uncu sıraya çıktı.