Türk Savunma Sanayi

Yeni Hürkuş geliyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nin geliştirdiği eğitim-yakın hava desteği uçağı Hürkuş konusunda tasarım değişikliğine gidiliyor. Habertürk’te Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtlayan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, “İkinci Hürkuş yapılıyor” dedi.

Hürkuş, ilk uçuşunu 2013’te gerçekleştirmiş ve iki aşamalı model geliştirilmesi başlamıştı. Sivil olarak tasarlanan A modeli, Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı EASA ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden Eylül 2016’da tip sertifikası almıştı. 

Projenin ikinci ayağını Hürkuş-B için hazırlanan ilk prototip 29 Ocak 2018’de uçmuştu. Bu model için Türk Hava Kuvvetleri 15 adet kesin sipariş verilmişti. Ancak aradan geçen süreç içinde Hava Kuvvetleri için sipariş verilen 15 adetlik eğitim modeli Hürkuş-B’nin teslimatı henüz gerçekleşmedi.

Uçakla ilgili olarak bir başka tasarım da yakın hava destek ve taarruz görevlerinde kullanılacak Hürkuş-C modeli.

TESLİMAT İLK 135. FİLO’YA

Önceki gün konuyla ilgili bir açıklama yapan Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Hürkuş’un 7-8 uçaklık ilk partisinin teslimata hazırlandığını belirterek bazı tasarım değişiklikleriyle birlikte yeni bir Hürkuş’a doğru gidiş olduğunu kaydetti.

Sitemizin ulaştığı bilgilere göre ilk Hürkuş kullanıcısı Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan 135. Filo olacak. Bu filo arama/kurtarma personelinin yetiştirilmesinin yanı sıra İleri Hava Kontrolörü yetiştirilmesinde kullanılıyor. 

Hedef işaretleme, İHA koordinasyon, yerde karakollara ateş destek eğitimi gibi farklı konularda da kullanılacak Hürkuş’ların önümüzdeki aylarda teslimatı hedefleniyor. Bir süredir TUSAŞ ekibi Hava Kuvvetleri pilotlarını uçuruyor.

YENİ BİR TASARIM

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtlarken ilk Hürkuş’un ana yapısının alüminyum ağırlıklı olduğunu belirtererek “İkinci Hürkuş yapılıyor. Daha fazla kompozit kullanacağız” demesi de dikkat çekti.

Yeni Hürkuş olarak adlandırılan çalışmada uçakta bazı değişikliklere gidilmesi planlanıyor. Beklenen değişiklikler arasında kanat tasarımının değiştirilmesi ve kompozit kullanımının artırılarak daha da hafifletilmesi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu