TUSAŞ’ta Gökkuzgun detayı
Dün TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Ahmet Aydın ve beraberindeki TBMM Milli Savunma Komisyonu üyeleri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’ni (TUSAŞ) ziyaret etti. Ziyarette Gökkuzgun tasarımı dikkat çekerken T-70 Genel Maksat Helikopteri de gösteri uçuşu yaptı.
Komisyon üyelerine, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ile TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ve TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Fahrettin Öztürk eşlik eti. Komisyon üyelerine TUSAŞ faaliyetleri hakkında bilgi verildi. Milli Savunma Komisyon Üyeleri, geçtiğimiz günlerde de ASELSAN’ı ziyaret etmişti.
Gökkuzgun sistemi
Ziyaret sırasında üretim ve imalat çalışmalarının yanı sıra TUSAŞ’ın genç mühendisler tarafından geliştirilen çeşitli ar-ge çalışmaları da sergilendi. Bunlardan biri de Mühendis Geliştirme Programı (MGP) içinde geliştirilen Gökkuzgun model İHA çalışması oldu. Uçan kanat konseptine sahip Gökkuzgun komisyon üyeleri tarafından dikkatle incelendi.
TUSAŞ özellikle genç mühendis konusunda çok önemli adımlar atıyor. Açılan farklı staj programları ile mühendislere farklı konularda tecrübe kazandırılması için tasarım çalışmaları gerçekleştiriliyor.
T-70 gösteri uçuşu yaptı
Komisyon üyelerine gösteri uçuşu da gerçekleştirildi. Hürkuş, T625 Gökbey, T129 ATAK ile birlikte T-70 Genel Maksat Helikopteri de ilk gösteri uçuşunu yaptı. Program kapsamında, TUSAŞ ana yükleniciliğinde ve Sikorsky, Aselsan, TEI, Alp Havacılık firmalarının alt yükleniciliğinde, Sikorsky Aircraft firmasının S70i Helikopteri’nden yola çıkılarak geliştirilecek olan 109 adet T70 Genel Maksat Helikopteri, Türkiye’de lisans altında üretim modeliyle, 6 farklı kullanıcıya teslim edilecek.
Kullanıcılar arasında Kara, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü bulunuyor.
Proje kapsamında, ana yüklenici TUSAŞ, T70 helikopterlerinin kabin, kokpit, kuyruk konisi, yatay ve dikey kuyruk, ana ve kuyruk rotor palleri gibi tüm ana parçaların üretimini, nihai montaj işlemlerini, testlerini ve entegre lojistik desteğini; Aselsan, temel aviyoniklerin geliştirilmesi ve entegrasyonunu ve Sikorsky ile birlikte helikopter kokpiti geliştirilmesini (IMAS); TEI, T700 motorunun üretimini; Alp Havacılık ise iniş takımları, dişli kutusu detay parça üretimi ve dinamik parçalarının üretim ve montajını gerçekleştirecek.