TEI Genel Müdürü: “PD170 açık ara sınıfında dünyanın en iyi motoru”
Bugün ANKA’lara güç veren, Bayraktar TB3 için testleri yapılan PD170 motoru için TUSAŞ Motor Sanayi (TEI) Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, “Açık ara, sınıfında dünyanın en iyi motoru” dedi.
İHA sistemleri için dizel motorların daha çok tercih edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mahmut Akşit, “Bunun nedeni, jetlere göre dizel motorların yarı yarıya daha az yakıt harcaması. Böylelikle İHA sistemleri daha az yakıt harcayarak daha uzun süre havada kalabiliyor. Bu nedenle dizel motorlar tercih ediliyor” dedi.
TEI tarafından geliştirilen PD170 motorlarına tüm dünyadan ilginin olduğunu belirten Akşit, “Ortadoğu Tayland, Malezya, Pakistan hatta ABD illa görüşmeler yapıyoruz. Bu sınıfta, bu performansta İHA motoru yok. Bizimki kadar yüksek irtifaya çıkabilen ve yakıt sarfiyatına sahip olan yok” dedi.
ABD TEKNOLOJİ TRANSFERİ İSTİYOR
Ortak üretim için ABD’nin talebinin olduğunu belirten Akşit, ”Hem dünya hem de İslam ülkelerinden bizden know how olmak isteyen ülkeler var. Gelecekte tüm dünyaya bol miktarda satacağımıza inanıyorum. PD170 için ABD’den de ciddi talep var. Devletimiz izin verirse bu ABD olabilir teknoloji transferi yapılabilir” dedi.
172 BEYGİR GÜÇ ÜRETİYOR
Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) talebi ile TEI tarafından başlatılan çalışmalarla hayata geçen PD170 motoru, MALE olarak adlandırılan (Medium Altitude Long Endurance – Orta Kapasite Uzun Süre Havada Kalış) sınıfı insansız hava araçlarının güç ihtiyacını karşılaması hedeflenerek tasarlandı. TEI-PD170 Turbodizel Havacılık Motoru; 172 HP (±2) güç üretme kapasitesine sahip.
İrtifa kabiliyetleri ve yakıt sarfiyatı bakımından rakiplerinin önünde yer alan TEI-PD170, iki kademe seri turboşarj sistemine sahiptir. JP-8 veya Jet-A1 yakıtlarıyla çalıştırılabilen TEI-PD170 motoru, 162 kg kuru ağırlığı ile rakiplerinin oldukça önünde yer almakta.
45.000 FEET İRTİFAYA ÇIKIYOR
TEI imkânlarıyla üretilen ve yazılımı geliştirilen Yedekli Motor Kontrol Sistemi’ne sahip olan, sivil havacılık standartlarına uygun olarak geliştirilen TEI-PD170 motoru, 45.000 ft. tavan irtifaya sahip.
Toplam 8000 saatlik kalibrasyon ve test faaliyetlerinin sonunda seri üretim aşamasına gelen TEI-PD170 motoru, ANKA platformu ile ilk uçuşunu 27 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirdi. TEI teslimatlara başladı.
Rakiplerinden de biraz bahsetseniz çok güzel olurdu
Evet, biraz da rakiplerin kimler olduğunu öğrenebilseydik keşke. Amerikanın bizden teknoloji transferi isteyebileceği hiç aklıma gelmezdi. Aklım çok karıştı. SOM-J işi ne oldu bu arada ? Hani Raytheon ile ortak yapım
vardı ? Sayfanızın tanıdığı makina mühendislerinden biri bizim motorumuzun neden rakiplerinin ötesinde olduğunu ele alan birşeyler yazsa çok güzel olur. Sevincimiz daha da artar. Yoksa milletin kuvve-i manevisini
güçlendirmek için mi söyleniyor böyle şeyler ? Bu, motorumuzun değerini elbet küçültmez ama böyle açıklamalar
yapılınca aklıma ” ad captandum vulgus” deyimi geliyor. Her neyse, hayırlı olsun.
ABD ,ye satmayın bu motorları. Illaki bir Şeytanlıkları vardır.
ABD bize teknolojisini vermiyor biz niye verelim kesinlikle ABD ye teknoloji verilmemeli
Sakın ha ABD ile teknolojimizi paylaşmayın daha iyi bir motor üretilirse eskisini satın o kadar Dikkat
Motor yapmak bunu seri üretime koyup satmak siha yapmak kadar önemli inşallah satıllır üretim devam eder yoksa sadece türkiyedeki sihalar için maliyet kurtarmaz
ABD’nin bugüne kadar türklere, Türkiye ye, Sünnî müslümanlara yaptığını hatırlayıp ona göre masaya oturmak, inanabilmek(ki asla) kabullenmemek gereklidir, her yönetim değişikliği zaman farklı bir yaptırım. Yani yeter diyorum.