Türk Savunma Sanayi

Lityum İyon Pil fabrikasının temeli Kayseri’de atıldı

Türk Silahlı Kuvvetlerini güçlendirme Vakıf  kuruluşu ASPİLSAN’ın Kayseri’de açılacak yeni Lityum İyon Pil Fabrikası’nın temeli atıldı. Törene, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir katıldı.

İçinde imalatın yanı sıra pil konusunda Arge tesislerinin de bulunduğu fabrika, gelecek nesil sistemlerin üretiminde önemli bir adım olacak.

Kayseri Mimarsiman Organize Sanayi Bölgesinde kurulacak tesiste askeri pil teknolojisinin yanı sıra gelecek nesil sistemler için de yüksek enerji sağlaylan, uzun ömürlü lityum iyon piller geliştirilip üretilecek.

Halen 300 çeşit batarya sistemi ve 20 çeşit akü sistemi geliştirip ürettiklerini söyleyen ASPİLSAN Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Doğankaya, geleceğin lityum iyon pillerde olduğuna dikkat çekti. 

Konuşmasında Doğankaya 2030’lu yıllarda dünya pil sektörü hakkında bilgi vererek “Dünyada yüzde 40’lık pazar payıyla 47 milyar dolarlık hacme sahip olacak nikel magnezyum kobalt baz yapıda yılda 21 milyon adet üretim yapabilecek kapasiteyle, kullanım alanı en yaygın ve pazar payı en büyük olan silindirik pil üretimine başlamaya karar verilmiştir. Hazırladığı 12 yıllık yol haritası kapsamında ASPİLAN Enerji, savunma ve sanayimizin kullandığı ve kullanacağı mobil araç ve sistemlerin ihtiyaç duyacağı lityum-iyon silindirik pillere ilave olarak prizmatik ve lityum iyon piller ile her türlü araç pili, yakıt pili, süper kapasitör, katı elektrolit, sıvı hidrojen ve metal anotları özgün, yerli ve milli olarak eşgüdümlü çalışmalarla tasarlamayı ve üretmeyi planlamıştır” dedi.

SSB İSMAİL DEMİR: “SAVUNMA SEKTÖRÜNÜN ÖNEMLİ PARÇASI”

Törene katılan Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, gelişmiş pil teknolojilerinin savunma sanayindeki önemine dikkat çekerek “40 yıldır hizmet veren Aspilsan, yeni nesil teknolojilerle geleceğin pilini üretecek” dedi.

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Aspilsan’ın pil üretim tesisi temel atma töreninde bir konuşma yaptı.

25 BİN METRE KARE 

Lityum-iyon pil tesisinin 25 bin metrekarelik alanda kurulacağını ve yaklaşık bir yılda tamamlanmasının planlandığını anlatan Doğankaya, tesisin yurt dışından temin edilecek makine altyapısıyla ilgili çalışmalarda da son aşamaya gelindiğini ifade etti.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu