Havalimanları

Fraport TAV Antalya Havalimanı 2022’yi 31,2 milyon yolcu ile kapattı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Fraport TAV Antalya Havalimanı’nın 2022 rakamlarını açıkladı.

2022 yılı boyunca Antalya Havalimanı’nda 31 milyon 210 bin 119 yolcuya hizmet verilirken, 197 bin 994 uçuş gerçekleştirildi.

Yıl boyunca havalimanında 400 bin 571 ton kargo trafiği gerçekleşti.

DHMİ Aralık verilerini de paylaşırken yılın son ayında Antalya Havalimanı’nda 7 bin 997 uçuşla 951 bin 581 yolcu ağırlandı.

Havalimanı büyütülüyor

Fraport ve TAV Havalimanları, Antalya Havalimanı‘nın 2025 sonrasında 25 yıl işletilmesine ilişkin ihale sürecinin tamamlanması sonrası havalimanı genişletme çalışmalarına başladı.

TAV Havalimanları’nın kurucu ortağı ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sani Şener sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Sn. Turizm Bakanımızla Antalya Havalimanı genişleme projesini Antalya’da konuştuk. Çok hızlı gidiyor inşaat” dedi.

Yarışmada Cengiz Sert 2’nci oldu.

Büyüme projesinde neler yapılacak?

Antalya Havalimanı genişleme ve büyütme projesi yatırımları kapsamında, dış hatlara hizmet veren   mevcutta 93 bin metrekare olan  Terminal 2  Binası  223 bin metrekarelik yeni bir terminal binası haline getirilecek.

Aynı zamanda mevcutta 37 bin metrekare olan  İç Hatlar Terminal binası da 75 bin metrekare olacak şekilde büyütülecektir. 2038 yılında da 70 bin metrekare büyüklüğünde yeni bir dış hatlar terminali yapılacak.

Yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik kaplamalı alan (apron, taksiyolu, servis yolu) eklenerek uçak  park pozisyonları  sayısı 108’dan 176’ya, terminallerdeki  sabit köprü sayısı 20’den 38’e yükseltilecek.

Yeni inşa edilecek kapalı otoparkın üzerinde heliport alanı yer alacak.

Havalimanında yeni bir devlet konuk evi, VIP binası  inşa edilecek.

Yeni yapılacak genel havacılık ve kargo terminalleri havalimanı  sınırları içinde güney bölgesine konuşlandırılacak. Girişleri düzenlenip  havalimanının ana girişinden ayrılacak.

Operasyon etkilenmeden yatırım yapılacak

Üç yıl içinde tamamlanması planlanan (T3 Dış Hatlar hariç) çalışmalar mevcut operasyonu etkilemeden gerçekleştirilecek ve yatırım süresi içinde bitirilen tesisler hizmete alınacak.

2030 yılına kadar  10 bin metrekare  yeni bir teknik blok ve  hava trafik kontrol kulesi inşa edilecek.

Proje kapsamında, gelen yakıtın depolanması ve havalimanına dağıtımında kullanılmak üzere ilk etapta 80 bin m3 kapasiteli  uçak yakıt çiftliği yapılacak. T3 Dış Hatlar Terminali’nin devreye girmesi ile birlikte bu kapasite 150 bin m3’e yükseltilecek.

Havalimanı içinde kurulu mevcut enerji üretim tesislerine ek olarak 4 MW güneş enerji santrali (GES) kurulacak. Yeni terminal binalarında enerji verimliliği esas alınmak suretiyle LEED Gold sertifikası alınması hedefleniyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu