Türk Savunma Sanayi

FNSS’nin Kaplan MT tankı 15 Mart’ta Endonezya’ya teslim ediliyor

Türk Savunma Sanayii için önümüzdeki günlerde çok önemli bir adım atılacak. Tasarladığı, ürettiği ve ihraç ettiği zırhlı araçlarla dünyanın önde gelen kara sistem şirketlerinden biri haline gelen FNSS, 15 Mart’ta orta sınıf tank sınıfında geliştirdiği Kaplan MT’nin ilkini Endonezya’ya teslim edecek.

FNSS, nasıl bir şirket diye soracak olursanız, sizi 1980’lerin ortasına götürmek isterim. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında Türkiye önemli bir ambargo ile karşılaşmıştı. 1980’den sonra bu ambargo kaldırılmış olsa da kendi savunma sanayi sisteminin kurulması gerektiği ortaya çıkmıştı.

Aselsan, TUSAŞ, Havelsan gibi şirketler Türk Silahlı Kuvvetleri’ni Güçlendirme Vakfı tarafından kurulmuştu. Özel yatırım konusunda da Nurol Holding, elini taşın altına koyarak bir adım attı.

1986’da FNSS kuruldu

Şirket 1988’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) ihalesini kazandı. Silahlı Kuvvetleri’mizin yeni nesil sistemlere Ankara’dan yapılacak üretim ile bu çok önemliydi. FNSS ilk ihracatını ise 1997’de Birleşik Arap Emirlikleri’ne gerçekleştirdi.

Bunu 2004’te Suudi Arabistan’da M113 modernizasyonu izledi. FNSS PARS 8X8 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç tasarımını gerçekleştirdi. Paletten tekerlekli sistemlere geçti. Ürünler gelişti. İhracatta Malezya, Umman izledi.

2016 yılında, Endonezya’nın orta sınıfta açtığı ihaleyi Kaplan MT ile FNSS kazandı.

30 tonluk tank

Şimdi gelin Kaplan MT’yi birlikte tanıyalım… Kaplan MT’nin muharebe ağırlığı yaklaşık 30 ton. Bu ağırlık ile tasarım orta sınıfta. Örneğin bu aralar Ukrayna’da sık sık gördüğünüz Rus tanklarının farklı modellerinin ağırlıkları 40 ton civarında. Batılı tanklar ise biraz daha ağır. Örneğin bir Leopar tankının ağırlığı 60 tona kadar çıkıyor.

FNSS tarafından geliştirilen KAPLAN MT’nin hassas doğrudan ateş kabiliyeti, öncelikli olarak ihtiyaç duyulan vurucu gücü sağlıyor. Hafiflik aynı zamanda KAPLAN MT için üstün taktik ve stratejik hareket kabiliyeti de vermekte.

Tankın arkasında yer alan, elektronik kontrollü güç grubu ve süspansiyon sistemi, her türlü zemin ve iklim koşulunda araca yüksek hareket kabiliyeti sunuyor. Endonezya gibi tropikal iklime sahip bir ülke düşündüğümüzde bu önemli bir yetenek…

Yürüyen aksam

KAPLAN MT gelişmiş hareket kabiliyetini, çift pimli paletleri ve burulabilir milleri üzerine kurulu 6 tekerlekli süspansiyon sisteminden almakta. Özellikle ana muharebe tanklarının girmekte zorlanacağı dağlık, yüksek engebeli zor arazi koşullarında ve düşük taşıma kabiliyetine sahip köprülerin bulunduğu yollara KAPLAN MT rahatlıkla girebiliyor. Tankın araziye uyum ve üstün sürüş kontrol özellikleri bu açıdan önemli bir yere sahip.

Tankın güç grubu yüksek kapasite soğutma ünitesi ve yakıt tankları ile donatılmış durumda. Soğutma ünitesinin akıllı bir yazılım tarafından soğutulması, optimum tork verimi ve yakıt tasarrufu sağlıyor. Araçta bulunan iki ayrı yakıt deposu asgari 450 kilometrelik operasyon menzili vermekte.

Caterpiller motor

Tankta, Caterpiller imalatı C13 dizel motor kullanılıyor. Bu motorun gücü 711 beygir. Yedek güç ünitesi ise batarya sistemini şarj ederek araçtaki kulenin aracın motoru çalışır durumda olmadığı zamanlarda kullanılmasını sağlamakta. Tankın, gelişmiş batarya izleme sistemi optimum güç yönetimi ve sessiz gözetleme yeteneklerini sunuyor.

FNSS’nin PT Pindad’a teknoloji transferi modelini başarı ile uyguladığı proje kapsamında geliştirilen ve prototip dönemi testlerinin başarıyla tamamlamasının ardından seri üretime geçen KAPLAN MT, Endonezya Ordusu’na teslim ediliyor. 15 Mart’ta FNSS tesislerinde düzenlenecek törenin ardından KAPLAN MT’ler, Endonezya’ya doğru yola çıkacak.

KAPLAN MT Projesi, Türkiye’nin Orta Ağırlık Tank Sınıfında gerçekleştirdiği ilk ihracat sözleşmesi olmasının yanı sıra Endonezya ile Türkiye arasında imzalanan Savunma Sanayi İş Birliği Anlaşmaları çerçevesinde başlatılan ve sonuca ulaşılan ilk projedir.

Sözleşme kapsamında 18 adet KAPLAN MT tankı üretilecek olup, ilk 10 tank Türkiye’de ve kalan 8 tankın üretimleri ise Endonezya’da gerçekleştirilecek.

KAYNAK: TOLGAOZBEK.COM

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu