Savunma

Suriye’den Hafter’e 6 savaş uçağı

Önce Rusya tarafından Suriye’ye verilen 6 adet savaş uçağı, Suriye üzerinden Libya’da darbeci Hafter güçlerine gitti. Suriye’de Hımeymim Hava Üssü’nden havalanan 4 adet Mig29 ve 2 adet Su-24 uçağı, Libya’nı doğusunda üslere ulaştı.

Libya Mutabakat Hükümeti, geçtiğimiz günlerde başlattığı operasyon ile ülkenin batısındaki en stratejik üslerden biri olan Vattiye Üssü’nü ele geçirmiş, Pantsir gibi gelişmiş hava savunma sistemlerini İHA’lar ile yok etmişti.

Bu gelişmelerin ardından Hafter güçleri “Türk hedeflerine karşı Libya tarihinin en büyük hava harekatını başlatacaklarını” açıklamıştı. 

NATO LİBYA’DA MUTABAKAT HÜKÜMETİNİN YANINDA

NATI Genel Sekreteri, geçen hafta Birleşmiş Milletlerin tanıdığı Libya Mutabakat Hükümeti’nin yanında olduğunu açıklamıştı. Vattiye Üssü’nün kaybedilmesinin ardından Hafter’i destekleyen bazı ülkeler de desteğini çekmişti.

VATTİYE ÜSSÜ NASIL ELE GEÇTİ

Sitemizin YouTube kanalı, dün yayınladığı video ile Vattiye Üssü’nün nasıl gele geçtiğini ele almıştı. İşte Tolga Özbek’in anlattığı Vattiye Hava Üssü operasyonu:

 

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Türkiye’nin Libya’da (UMH nezdinde) resmen savaşan birliği YOK!… Olanlar danışman/eğitmen statüsünde. Bayraktar TB2’ler UMH’nin kullanımında… Keza, Libya’da konuşlanmış Türk Hava Kuvvetlerinin uçakları da yok! Sadece geçenlerde T.H.K.’leri Libya kıyılarına kadar F16’ları gönderdi; tanker uçakları ile havada yakıt ikmali yaparak. (Bunu siz de haber yapmiş ve bir vidosunu yayınlamıştınız…) Bu da Hafter’e ve destekçilerine bir uyarı mahiyetindeydi (gerekirse Libya topraklarını da vurabiliriz işareti) ama Libya topraklarında konuşlanmış ve ciddi savaş/saldırı gücüne sahip bu Rus savaş uçaklarına ya da onları önlemeye karşı ne kadar etkili olunabilir? (Bu arada, başka kaynaklarda gönderilen Mig-29’ların sayısı 4 değil 6 olarak geçmekte…)

  2. Hafter daha doğrusu (indirekt) Rusların ilk hedefi IHA ve SIHAların operasyonları engellemek olacaktır. Türk Hava Kuvvetlerinin yapılması çok muhtemel olan Hafter’in (=Rusların) hava saldırılarına ANINDA karşılık vermesi Türkiye-Libya arasındaki mesafe bakımından mümkün değil. Tanker uçaklarını ve savaş tecrübeli Türk pilotlarını dikkate alırsak, geriye sadece ”gecikmeli karşılık’ yanı misilleme opsiyonu kalır. Getirilen savaş uçaklarına karşı Bayraktar ve Anka IHA ve SIHA ların hiç bir şansı yoktur. Ayrıca gerek Libya ordusunun, gerekse Türk birimlerinin hava savunmaları MIG ve SU lara karşı yetersiz kalacaktır. İki gün evvel ele geçirilen Vatiyye hava üstünde F16 ları konuşlandırmak düşünülürse, bu zaman alacaktır. Karşı tarafında bu opsiyonu dikkate alacağını düşünürsek, Vatiyye Havaalanın pistlerini kullanılmaz hale getirmekte ihtimaller dahilinde olabilir. Şayet Tunus veya Italya kendi havaalanlarını Türk Hava Kuvvetlerinin F16 larına kullanma izni verirlerse o zaman durum değişebilir. Fakat bütün bunlar Libya’daki savaşın boyutunu önemli derecede değiştirir ve buda beraberinde başka gelişmeler getirebilir.

  3. Sn. Levent Atakan: Opsiyonları güzel sıralamışsınız ama Tunus veya İtalya’nın öyle bir “yardımda” bulunacaklarını hiç zannetmiyorum. Hele hele İtalya’nın HİÇ! Kaldı ki Türkiye’nin böyle bir operasyona girişebilmesi için öncelikle Hafter’in UMH Bölgesindeki destek/eğitim birliklerine de saldırıda bulunması, bu nedenle Türkiye’nin uluslararası hukuka göre meşru müdafa ve mütekabiliyet haklarını elde etmesi gerekiyor! Vatiyye hava üssünün de pist olarak kullanılmaz hale getirilmesi (ancak üssün elde tutulması) daha mantıklı bir opsiyon gibi. Veya çok daha kısa pist mesafesine ihtiyaç duyduğu için TB2’lerden bir miktarını (intihar amaçlı olsa da…) orada konuşlamak ancak pistin geri kalanını ileride yeniden onarılabilecek ölçüde tahrip etmek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu