Savunma

Şimşek bu kez hedef vurdu

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından geliştirilen Şimşek Hedef Uçak, farklı bir görevini başarıyla yerine getirdi. Seyir füzesi haline getirilen Şimşek, Sinop’ta yapılan testlerde hedefini başarıyla vurdu.

22 Ekim’de yapılan atış testisini Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir paylaşarak “Vurulmaktan sıkılan hedef uçağımız ŞİMŞEK, artık vurmaya karar verdi! ŞİMŞEK, GPS güdümlü otonom uçarak, uzun mesafelerdeki hedefleri vuran füze haline geldi. Mesafesini söylemiyormuş. Tebrikler TUSAŞ. Tebrikler Roketsan” dedi.

Sinop’taki merkezde yapılan testlerde Şimşek katapult sistemi ile fırlatıldı. Daha sonra hedefine giden Şimşek, tam isabetle vurdu. Böylelikle 6 yıldır Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet veren Şimşek, seyir füzesi-kamikaze görevinde de kullanılmış oldu.

45 dakika havada kalıyor

Sistem, ilk uçuşunu 2012’de yaptı. Jet motorlu Şimşek, testlerin ardından 2015’ten itibaren Türk Deniz Kuvvetleri tarafından gemiden yapılan testlerde kullanılmaya başlandı. Yaklaşık 6 yıldır TUSAŞ bu hizmeti Türk Silahlı Kuvvetleri’ne dost ve müttefik ülkelere veriyor. Hava savunma sistemi ve radarı yapan savunma şirketleri de testlerinde Şimşek’ten yararlanıyor.

TUSAŞ Hedef Uçaklar Program Yöneticisi Hakan Karazeybek, sistemi sürekli güncelleyerek yeni nesil füze veya uçakları taklit ettiklerini söylüyor:

“Şimşek saatte 350 knot hızla uçabiliyor. İster 50 feet isterseniz 20 bin feet irtifadan uçuyor. 45 dakika havada kalıyor. Daha yavaş uçuşta süre 1 saate kadar çıkabiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri bu süre içinde en az 3-4 hava savunma birliğin atış eğitimlerini yaparak ekonomik bir kullanım sunuyor.”

 

Şimşek Hedef Uçak paraşütünü açıp iniyor

Sistem görevini yaptıktan sonra eğer vurulmamışsa ki Türk Silahlı Kuvvetleri atışlarda 4 metre yanına atış gerçekleştirerek bu eğitim sortisini ‘tam vuruş’ olarak nitelendiriyor, Şimşek paraşütünü açıp iniyor. Kontroller yapılıp kısa sürede tekrar uçuşa veriliyor. 

Hakan Karazeybek “Yazılım TUSAŞ’a ait. Milli olarak istenilen şekilde değiştiriliyor. Motor yurtdışı kaynaklı. Ancak TEI tarafından gerçekleştirilen motor ile testlere başladı. Başarıyla bitirdikten sonra uçakta yerini alacak” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu