Savunma

Pentagon’dan koronaviras planı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, hızla yayılan koronavirüs nedeniyle küresel bir plan hazırladı. Bu plan doğrultusunda hızlı ölümlerin olduğu ülkelerin daha da zayıf düşerek Rusya ve Çin’in bu durumdan yararlanabileceği, durumun yeni bir jeopolitik istikrarsızlığa doğru gidebileceği belirtiliyor.

Pentagon, askeri tatbikatları iptal eden ve ABD savunma sanayi üssünü kesintiye uğratan karantina kısıtlamalarına rağmen harbe hazırlık oranını yüksek tutmayı hedefliyor. Bu konuda özellikle ABD Hava Kuvvetleri, aynı jeopolitik tehlikeleri dengelemekle birlikte, hayati tıbbi malzemeler ve yurtdışında mahsur kalan Amerikalıların tahliye operasyonu için uçuşlarını artırdı.

SİYASİ KAOSA DİKKAT

24 Mart’ta ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, “Bu, farklı ülkeleri farklı şekilde etkiliyor ve tıbbi tesislerin kapasitesinin her ülke içindeki katılığına ve sağlamlığına bağlı. “Bazı durumlarda, sosyal çökmelere yol açabilir. Bazı ülkelerde siyasi kaosa yol açabilir. Buna uyum sağlamalıyız” açıklaması yapmıştı.

Özellikle tıbbı malzeme konusunda sıkıntı gördüklerini belirten Milley, “Kaynak sıkıntısı olabilir. Maskeler, eldivenler ve vantilatörler yetmeyebilir. Hastane kapasiteleri konusunda sıkıntı görüyoruz. Bunların acil tıbbi sorunun çok ötesine geçen bazı ülkeler için ciddi iç sonuçları olabilir” dedi.

Savunma Bakanı Mark Esper 24 Mart’ta DoD’un koronavirüsün dış ilişkileri nasıl etkilediğini dikkatle izlediğini söyledi:

“Müttefiklerle, onlara kendi malzemelerimiz, kendi doktorlarımız, kendi yardımlarımızla yardım etmek talepte bulunabilirler. (Rusya ve Çin’i kastederek) Potansiyel rakipler veya rakipler ile, onların farklı şekillerde ve güvenlik duruşumuzu, hazırlığımızı etkileyecek şekilde hareket etmelerine neden olabilir. Bu yüzden çok bilinçli ve uyanık olmalıyız”

SİBER GÜVENLİK SALDIRILARI

Pentagon bu durumda siber güvenlik konusunun da giderek önem kazandığına dikkat çekti. Siber saldırılarının artması da bu riskleri yanında getiriyor. Siber saldırı risklerinin yanı sıra dezenformasyon konusunda da gelişmeler dikkat çekici. Örneğin Çin Dışişleri Bakanlığı 12 Mart’ta yaptığı açıklamada “Salgını Wuhan’a getiren ABD Ordusu olabilir” demişti.

TAYVAN-ÇİN ÇEKİŞMESİ

Salgınla birlikte Tayvan-Çin arasındaki kriz giderek tırmanıyor. 16 Mart’ta bölgede uçan Çin Hava Kuvvetleri uçakları, Tayvan’ın kaldırdığı uçaklar tarafından önlendi. Çin uçakları geri döndü. Tayvan yönetimi, Çin’in koronavirüs krizi sırasında askeri tatbikatları artırdığından şikayet ediyor.

“İRAN’A DESTEK VERMEK İSTEDİK”

ABD’nin İran’a koronaviras nedeniyle zeytin dalı uzatması da dikkatten kaçmadı. Savunma Bakanı Esper, “İran gibi çok kötü acı çeken düşmanlarımız da oldu ve onlara yardım ve destek sunmaya çalıştığımızı belirtmek önemliydi” dedi. Bu yardım talebi İran tarafından reddedilmişti.

f-15ex

ÇİNLİLER HİSSE SENEDİ TOPLUYOR

Pentagon özellikle borsaya açık Amerikan savunma şirketlerinin hisselerindeki alımlara da dikkat çekti. Son dönemde hisselerin özellikle yurtdışından gelen taleple alınması operasyonunun arkasında Çin’in olduğu ifade ediliyor.

Pentagon’un “düşman sermayeye” olarak adlandırdığı bu adım için Savunma Müsteşarı Ellen Lord, “Endişe, yabancı hükümetler tarafından desteklenen gölgeli borç verenler ve yatırımcıların, askeri ve ticari sırları açığa çıkararak savunma müteahhitlerine saldırıp mali yardım sunmalarıdır. Bu kriz sırasında [ekonomik] düşüşün çekişmeli sermayeye karşı savunmasız olduğunu anlamamız kritik önem taşıyor. Dolayısıyla, şirketlerin teknolojilerini kaybetmeden işlerinde kalabilmelerini sağlamalıyız”

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu