Savunma

Nükleer silahta artış var

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) yeni araştırmasına göre, dünyadaki nükleer cephanelik miktarı Soğuk Savaş’ın ardından yeniden yükselmeye başladı.

Küresel güvenlik üzerine çalışan SIPRI tarafın- dan silahlanma, silahsızlanma ve uluslararası güvenliğin mevcut durumunu değerlendiren bir rapor yayımlandı. Rapora göre, nükleer cephaneliklerin gelecek 10 yılda daha da artması bekleniyor.

Bu tür silahların kullanılma riskinin son yıllardaki en yüksek seviyesinde olduğu belirtilen raporda, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın nükleer silahlı 9 devlet arasındaki gerilimi artırdığı ifade edildi.

Dünyadaki 9 nükleer güç olan ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, Hindistan, İsrail, Kuzey Kore

ve Pakistan’da tahminlere göre 2022 itibarıyla 12 bin 705 nükleer silah başlığı bulunduğu bildirildi.

Rapora göre, küresel nükleer savaş başlığı sayısı 2022’de, 2021’deki 13 bin 80’den geriledi. Düşüşün sebebi olarak ise eskiyen savaş başlıklarının sökülmesi gösterildi.

Raporda, Rusya ve ABD’nin birlikte tüm nükleer silahların yüzde 90’ından fazlasına sahip olduğu belirtildi.

Rusya’nın ABD’den yaklaşık 550 daha fazla olan toplam 5 bin 977 savaş başlığıyla dünyanın en büyük nükleer cephaneliğine sahip olduğu aktarıldı. Çin›in ise uydu görüntülerinden yapılan tahmine göre 300›den fazla yeni füze silo- suyla bir genişlemenin ortasında olduğu kaydedildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu