Hava KuvvetleriSavunma

MSB ve Pentagon’dan F-35 için yapılan toplantıda neler konuşuldu?

Türkiye’nin ABD’den yeni F-16 alımı talebi üzerindeki tartışmalar sürerken ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) bir heyet, Türkiye’nin F-35 program ortaklığının sonlandırılmasını görüşmek üzere Ankara’ya geldi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Pentagon yetkilileri, ortaklığının sonlanması nedeniyle Türkiye’nin programa yatırdığı paranın iadesi konusunu ele aldı.

Neler görüşüldü

Toplantıda her iki taraf da genel müdür seviyesinde katıldı. ABD heyetine, Avrupa ve NATO politikasından sorumlu Direktör Andrew Winternitz ve Savunma Bakanlığı Alım ve İdame Müsteşarlığı’na bağlı Planlama, Program ve Analiz Direktörü Melissa Benkert başkanlık etti. 

Önce Türkiye ardından ABD son durum hakkınla bilgileri aylaştı. Milli Savunma Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, toplantı olumlu bir havada geçti.

Ancak şu anlık F-35 sorunlarının çözümü için her iki tarafın da olumlu bir beklentisi bulunmuyor. Bu toplantıların ikincisinin Washington’da yapılması konusunda her iki taraf da anlaştı. Bir kaç ay içinde ikinci toplantının Washington’da yapılması bekleniyor.

 

MSB ise görüşmeyi dün sabah duyurdu. Türk ve ABD heyetlerinin “F-35 konusundaki ihtilafın giderilmesi ve mali hususların görüşülmesi amacıyla” bir araya geldiği, müzakerelere devam edilmesi konusunda mutabık kalındığı bildirildi. Cumhuriyet’in MSB yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Pentagon heyetiyle yapılan görüşmenin konusu Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasıyla sınırlı kaldı, yeni F-16 talebi görüşmede gündeme gelmedi. Türkiye’nin 40 yeni F-16 ve envanterdeki 80 F-16’nın modernizasyonu için MSB üzerinden Pentagon’a 30 Eylül’de gönderdiği resmi talep mektubuyla ilgili Ankara’ya ulaşan bir gelişme de bulunmuyor.

Türkiye 23 Eylül itibari ile F-35’ten resmi olarak çıkartıldı

ABD, Temmuz 2019’da tek taraflı olarak Türkiye’yi F-35 programından çıkarmıştı. Ancak Türkiye bunun hukuksuz olduğuna dikkat çekmişti. Sonrasında yeni bir düzenleme ile ortaklık yapısı değiştirilmiş, bu durum diğer ülkelerin onayına sunulmuştu. 

Yeni ortaklık yapısında da Türkiye’nin yerine İsrail alınmıştı. Tüm ülkelerin onaylamasının ardından 23 Eylül 2021 tarihi itibari ile Türkiye F-35 Programı’ndan resmi olarak çıkmış oldu. Bir hafta sonra da Türkiye F-16 Block 70 talebinde bulundu. Bu başvuruda, ABD’den yeni F-16 alımı için resmi talepte bulunulmasının ardından Ankara’dan “F-35 için ödenen tutarın, F-16 alımı için kullanması” teklifi gelmişti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu