Deniz KuvvetleriSavunmaYerli Savunma Sistemleri

MKE’nin UÇA’sına Yunan ilgisi

İlk defa IDEF 2023’te Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından tanıtılan UÇA mühimmatı Yunan savunma siteleri ve dergileri tarafından dikkat çekici gelişme olarak sunuldu.

MKE, TÜBİTAK SAGE ve Koç Savunma işbirliğinde geliştirilen Havadan Bırakılan Güdümlü Deniz Mayını, Mk84 bombasından hareketle tasarlandı. Kanat Güdüm Kiti takılan bomba, uçak veya İHA sisteminden bırakıldıktan sonra istenilen noktaya uçuyor.

UÇA nasıl çalışıyor

 

Ardından denize düştükten sonra hedefini beklemeye başlıyor. Dünyada çok az sayıda hava kuvvetinin sahip olduğu sistem ile havadan taarruzi mayınlama kabiliyeti kazanılmış oluyor.

Sistem basitçe, Mk-84 formuna sahip bomba içine yerleştirilen plastik patlayıcıdan oluşuyor. Atışın ardından Taarruzi Deniz Mayını, Kanatlı Güdüm Kiti aracılığıyla belirlenen varış noktasına GPS/INS güdümünde ilerliyor.

Suya indikten sonra mayın suda bekliyor ve Akustik+Basınç+Manyetik sensörlerle bir gemi veya denizaltı yaklaştığında suyun altında infilak ediyor.

Yunanlar dikkatle izliyor

Sistem hakkında bilgileri paylayan Yunan siteler, “UÇA, hedef gemileri tespit edecek ve yok edecek. UÇA’nın ihtilaflı sularda savaş gemileri ve denizaltıların hareketlerini sınırlamayı amaçladığına dikkat edilmelidir” yorumunda bulundu.

Yunan sitelerinde yer alan haberlerde UÇA’nın teknik özelliklerine de yer verildi.

Haberler için tıklayın (1) (2)

MKE Genel Müdürü İlhami Keleş, UÇA’yı Tolga Özbek’e anlattı:

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu