Savunma

MİLSAR’ın başarılı mayın tespiti için özel tasarım arma

Ukrayna ve Rusya arasındaki çatışmaların ardından Karadeniz’de ortaya çıkan serseri mayınları başarıyla tespit edebildiğini gösteren MILSAR SAR/MTI Radarı için görevin önemine dikkat çekmek için özel bir arma tasarlandı. Havacılık alanda sadece Türkiye değil dünyanın önde gelen kuvvetlerine tasarım yapan Ömer Erkmen, yeni armaya imza attı.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) projesi olarak Meteksan Savunma tarafından geliştirilen MİLSAR SAR/MTI Radarı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ANKA ve AKSUNGUR İnsansız Hava Araçları’na entegre edilerek mayın tespit çalışmalarına başlamıştı.

Bir sentetik açıklık ve hareketli hedef tespit radarı (SAR/MTI) olan MİLSAR, deniz yüzeyindeki geniş alanları tarayarak detay görüntü almış, serseri mayınların gerçek zamanlı tespit edilebilmesini sağlamıştı. Elde ettiği bu önemli başarının ardından, hem Türk Silahlı Kuvvetleri hem de yurt dışında bir çok ülke havacılık birliklerine arma ve logo tasarlayan Tasarımcı Ömer Erkmen tarafından MİLSAR için bir arma tasarımı yapıldı.

Karadeniz’de tespit

MİLSAR’ın mayın görevi için arma tasarımını gerçekleştiren Ömer Erkmen, “Arma tasarımında, yakın dönemde MİLSAR’ın ANKA ile gerçekleştirilen başarılı denemeler neticesinde AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı entegrasyonu ile Karadeniz’de mayın tespit çalışmalarına başladığını öğrenince, özellikle AKSUNGUR kullanmak istedim. yorulMAYIN MİLSAR BULUR sloganı da MİLSAR’ın geniş alanları dakikalar içerisinde tarayarak, elde ettiği SAR görüntüsünü gerçek zamanlı yer kontrol istasyonuna iletmesinin esprili bir ifadesi oldu” diye konuştu.

Keşif ve gözetleme için geliştirildi

Yapay açıklık ve hareketli hedef tespit radarları, elektro-optik algılayıcıların etkisiz kaldığı sis/bulut üstü gibi hava koşullarında da yüksek çözünürlüklü görüntü sağlamaya devam edebildiği için keşif ve gözetleme uçakları ile uydularının vazgeçilmez algılayıcısı konumunda bulunuyor.

Ağırlığı 27 kg

MİLSAR; 27 kilogram ağırlığı, uzun menzillerden yüksek çözünürlüklü görüntü alabilme kapasitesi, platformlara kolay entegre edilebilme ve kolay kullanım özellikleriyle milli İHA platformlarımızda büyük güç katıyor. Hedef tespiti fonksiyonunda yerdeki hareketli hedeflerin tespit ve takibini yapabilen MİLSAR, görüşün hiç olmadığı şartlarda bile mesafeden bağımsız 30 santimetre çözünürlüğe kadar görüntü almaya imkânı sağlıyor.

Menzilden bağımsız çözünürlüğü ile kaliteli geniş alan gözetleme imkânı sunan MİLSAR ile birlikte her türlü hava koşulunda, gece ve gündüz anlık olarak mavi vatanın sınırları içine girmiş ve yüksek güvenlik tehlikesi oluşturan serseri mayınların tespitinde kullanılabilecek önemli bir kabiliyet seti geliştirilmiş oldu.

MİLSAR’ın Mayın Tespit Görevine özel olarak arma tasarlayan Ömer Erkmen, 1970 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nden mezun olan Erkmen, daha sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden yüksek lisansını tamamladı. 2001 yılından bu yana TSK’ya ait hava, kara, deniz kuvvetlerindeki filolar için 300’ün üzerinde arma ve arma tasarımı gerçekleştirdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu