Savunma

Milli Muharip Uçak’ın (MMU) ilk üretilen parçaları sergilendi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak’a (MMU) ait ilk üretim parçalar ilk kez sergilendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katımıyla icra edilecek “Milli Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar Programı” ile TUSAŞ’taki kritik tesislerin açılışı gerçekleştiriliyor.

savunmasanayist.com’da yer alan haberde; Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda icra edilen tören ile Milli Muharip Uçak (MMU) Mühendislik Binası, Kompozit Üretim Binası ve Yardımcı Tesisler, Uzay Sistemleri Mühendislik (USM) Merkezi ile Fabrika Seviyesi Komponent Bakım Onarım Kontrol Merkezi’nin açılışı gerçekleştiriyor.

Milli Muharip Uçak (MMU)’ın ilk parçaları

Tören kapsamında TUSAŞ tesislerini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a TUSAŞ tarafından üretilen Milli Muharip Uçak’a it ilk parçalar sergilendi.

Sergilenen parçalar arasında MMU’ya ait taşıyıcı omurga, omurga kirişleri ve basınç duvarı yer aldı. Her bir parçanın malzeme numarası ve kullanılan malzemeler de açılan stantlarda sergilendi.

MMU için üretilen ilk parçalardan birisi olan Taşıyıcı Omurga’nın orta gövde-kanat ara yüzünü sağlayan ve ana yük taşıyıcı parçası olduğu kaydedildi.

Bir diğer parça olan omurga kirişlerinin ise ön gövde omurga yapısını oluşturan ana yük taşıyıcı parçası olduğu belirtildi. Basın parçasının ise kokpit arka basınç duvarını oluşturan ana taşıyıcı parça olduğu not edildi.

Törende bir konuşma gerçekleştiren TUSAŞ Genel Müdürü Temel KOTİL, MMU projesinde şu anda 1.300 mühendisin çalıştığını kaydederken bu sayının yıl sonunda 2.000’e ulaşacağını belirtti.

MMU için inşa edilecek olan hangarın inşası bittiğinde ise buraya 1.000 teknisyen alımı yapılacağını vurguladı. Kotil, böylelikle MMU projesinde toplamda 3.000 kişinin çalışacağını açıkladı.

Milli Muharip Uçak (MMU)

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak envanterden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan modern uçakların üretilmesi amaçlanmaktadır.

Milli Muharip Uçak kapsamında üretilecek olan uçakların, sınıfındaki diğer 5. Nesil uçaklar gibi düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık gibi teknolojilere sahip olmaları hedefleniyor. Bu kapsamda MMU; 2023 yılında hangardan çıkacak, 2026 yılında ilk uçuşunu yapacak ve 2030’dan itibaren envantere alınacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu