Kızılelma: MİUS’un yeni adı
Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma’nın ilk prototipinin üretim geliştirme modeli entegrasyon hattına girdi. İlk kez geçtiğimiz yıl temmuz ayında açıklanan projede hedef 2023’te gökyüzüyle buluşma.
Kızılelma, Türk mitolojisinde siz ulaştıkça daha ileri giden, hep peşinden koşulan bir hedef aslında. Bu açıdan Türk savunma ve havacılık projesinde farklı bir yere sahip olacak MİUS açısından çok anlamlı bir kelime.
Çoğu zaman İHA dediğimizde aklımıza pervaneli, saatlerce tepemizde dolaşan hava araçları geliyor. İHA’ların geleceği ise bildiğimiz savaş uçaklarının hemen altında, jet motorlu ama yapay zeka ile görev yapan yeni platformlar. Kimi zaman yem olarak ortaya atılabilen, pilotsuz olması nedeniyle risk alabilen özel hava araçları.
Kontrolleri ise 5’inci nesil veya gelecekte 6’ncı nesil savaş uçaklarının pilotlarında olacak. Örneğin Baykar’ın 7-8 Kızılelması hedefe uçarken havada TUSAŞ’ın Milli Muharip Uçağı (MMU) tarafından kontrol edilecek. Zaten 5 veya 6’ncı nesil savaş uçaklarının ana görevleri, bomba-füze atmaktan çok bu tür platformlar için birer komuta kontrol merkezi olabilmesi…
TUSAŞ ANKA, Bayraktar TB2 Türkiye’nin İHA hikayesine yeni bir boyut getirdi. Kuşkusuz buna envantere girmese de ihracat başarısı yakalayan Vestel yani yeni adıyla Lentetek’in Karayel sistemini de eklemek gerekiyor.
Gelecek yapay zekada
Peki gelecek nerede? Gelecek, yapay zekanın etkin olacağı, havada yeni gelişmelere göre kendini adapte edebilen, yapay zeka kullanabilin bir tasarım. Bu arada yapay zeka ile ilgili Doç. Dr. Metin Sezgin’i konuk ettiğimiz HAVELSAN ile “Akıl Katanlar” videomuzu izleyebilirsiniz.
Başta yapay zeka olmak üzere sürekli öğrenen, jet uçakları gibi manevra kabiliyetini sahip, radara çok az görünen İHA sistemleri için gerekli motor sistemi jet. Bu konuda Baykar Grubu, geçtiğimiz yıl yapılan SAHA EXPO’da önemli bir anlaşmaya imza atmıştı.
Ukraynalı motor
Ukraynalı Motorsich şirketi ile MİUS için AI-322F Turbofan Motoru konusunda imza atılmıştı. İlk etapta MİUS’un ses altı hızda uçabilecek bir modeli hayata geçirilecek. Bu ilk model için hazırlanan prototip, üretim geliştirme modeli entegrasyon hattına girdi. Tabi ki Ukrayna’daki son gelişmeler bu motor konusuna nasıl bir yön vereceğini de merakla bekliyoruz. Ancak hem Akıncı konusunda, hem de Kızılelma konusunda Baykar bu güne kadar gerekli motor ve parça stoğuna sahip olduğunu tahmin ediyorum.
6 ton kalkış ağırlığı
Bayraktar Kızılelma’nın 6 ton kalkış ağırlığına sahip olması hedefleniyor. Türk mühendisleri tarafından milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak olan hava aracı planlanan 1500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı olacak.
500 nm yani yaklaşık 850 kilometre görev yarıçapı ile 5 saat havada kalması hedeflenen Bayraktar Kızılelma, entegre edilecek AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak. AESA radar da ASELSAN tarafından geliştiriliyor. Biliyorsunuz bu radarın ilk versiyonu F-16 Özgür’de kullanılacak. Akıncı TİHA da AESA kullanıcılarının arasında yer alacak.
Deniz modeli
Türkiye’nin inşa ettiği ve hâli hazırda seyir testlerini gerçekleştirdiği TCG ANADOLU gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak olan Bayraktar Kızılelma bu sayede denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan’ın korunmasında da aktif görev alacak.
Düşük radar görünürlüğü
İnsanlı savaş uçaklarının tasarım süreçlerinde en kritik hususlardan biri olarak değerlendirilen düşük radar kesitine sahip olma özelliği Bayraktar Kızılelma’nın tasarımında da öncelikli olarak dikkate alındı. Düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla gerçekleştirecek.
Bayraktar AKINCI’yı geliştirerek Türkiye’yi taarruzi sınıfta insansız hava aracı geliştirebilen sayılı ülkeler arasına sokmayı başaran BAYKAR, Bayraktar KızılelmaA’nın ilk uçuş testini 2023 yılında gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Dünyadaki diğer jet motorlu Muharip sistemler
Loyal Wingman:
Avustralya ve Boeing’in ortak projesi. İlk uçuşunu Şubat 2021’de yaptı. Amaç, Avustralya’nın F-35’leri ve F/A-18’leriyle ortak görev yapabilecek, E-7 uçaklarından yönlendirecek bir platform. Gün gelecek bu sistem yem olarak kullanılacak. Veya operasyona destek verecek. Yapay zeka, sistemde çok önemli bir yere sahip.
XQ-58 Kratos
ABD’nin geliştirdiği deneysel, stealth özelliğe sahip bir hava aracı. Halen sistem üzerinde Boeing, Northrop Grumman ve General Atomics çalışıyor. Bu sistem temel özellikler açısından Loyal Wingman’e çok benziyor. Özel mühimmatlar kullanabiliyor. Veya gövde içinden mini İHA sistemleri atabiliyor. Silah yükü Kızılelmaya göre çok daha düşük. Yaklaşık 250 kilogram.
Mosquito:
İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından geliştirilen sistem. Spirit şirketi tarafınan geliştiriliyor. Amaç, yeni nesil savaş uçağı Tempest ile birlikte görev yapabilecek bir sistem.
CATS Warrior:
Hindistan tarafından geliştirişiliyor. İlk defa geçen yıl gerçekleştirilen Hindistan Havalcılık Fuarı Aero India’da mock-up olarak sergilendi. Hedef, tek kişilik, yapay zekanın olduğu bir program.