Kara Kuvvetleri

Titra’nın ALPİN insansız helikopterinin ilk kullanıcısı Kara Kuvvetleri olacak

Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı, envanterine İnsansız Helikopter alma yolunda önemli bir adım attı. Titra Teknoloji tarafından geliştirilen ALPİN sistemi, kabul testleri için geri sayım başladı.

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda yapılan projede iki kişilik kit helikopterden geliştirilen sistem, Kara Kuvvetleri tarafından yük taşımada kullanılması planlanıyor. Hava aracı için özel bir arma tasarlandı.

www.tolgaozbek.com sitemizin özel haberine göre, toplam 200 kilogram ağırlığında yük taşılabilen insansız helikopter, Kara Havacılık konseptinde yeni bir sayfa açacak.

Envantere alınacak ALPİN sayısı konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmazken Kara Havacılık Komutanlığı için ALPİN kullanıcılarına özel bir arma da tasarlandı.

Kara Kuvvetleri’nin envanterine giren ALPİN için özel bir arma tasarlandı.

Titra Teknoloji, mevcut bir insanlı sistemi insansız hale getirerek ilk tanıtımı 2021 yılındaki IDEF Savunma Fuarı’nda gerçekleştirmişti. ALPİN için kısa sürede yüksek ilgi yakalayan Titra, sonrasında platformu, EXPO 2022 ve Endonezya’da yapılan IndoDefence Fuarı’nda sergilenmişti. 

Helikopter, 2021 yılında Orman Genel Müdürlüğü tarafından kiralanarak yangın takip ve koordinasyonda da kullanılmıştı. Ancak ALPİN talihsiz bir kaza geçirmişti.

Tarihler 11 Ağustos 2021’i gösterirken Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu yıl hizmete aldığı insansız helikopter, Çanakkale merkez ilçeye bağlı Civler köyü ile Ovacık köyü arasındaki ormanlık alana düşmüştü.

200 kilogram yük taşıyabiliyor

Tek tuş ile dikey kalkış veya iniş yapabilen ALPİN altında özel kanca ile 200 kilogramlık yük taşıyabiliyor. Bu yetenek özellikle terörle mücadelede ulaşılamayan noktalara hızlı yük taşıma amaçlı kullanım imkanı sunacak.

ALPİN, hava koşullarından bağımsız olarak, gece veya gündüz uçabiliyor. Ayrıca deniz üzerinde görev de yapabilecek.

SAR ile sergilendi

Geçtiğimiz günlerde yapılan IDEF 2023 Fuarı’nda Titra Teknoloji ALPİN’i SAR olarak adlandırılan Sentetik Açıklık Radar Sistemi ile birlikte sergiledi. Deniz modeli için önemli bir avantaj sunacak sistem ile ALPİN halen Deniz Kuvvetleri tarafından da dikkatle takip ediliyor.

Titra için bir sonraki hedef, ROKETSAN tarafından geliştirilen CİRİT Füzesi’nin entegrasyonu.

Teknik özellikleri

Maksimum kalkış ağırlığı: 550 kilogram

Taşıdığı harici yük: 200 kilogram

Servis irtifası: 21.000 feet (6400 metre) 

Azami Hava Hızı: 203 Km/sa (110 knots) 

Seyrüsefer Hızı: 107 Km/sa (58 knots) 

Yakıt kapasitesi: 175 litre Avgan

Rüzgar limiti: 20 knot (37 km/saat)

(www.tolgaozbek.com sitesinin özel haberidir. Sadece kaynak gösterip link verilerek kullanılabilir. Aksi halde hukuki süreç başlatılacaktır)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu