Kara Kuvvetleri

ATAK-2’nin ikinci prototibi ile test süreci hızlanacak

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ, T929 ATAK-2 helikopterinin testlerine hız verdi. Önümüzdeki aylarda ilk uçuşunu yapacak ikinci prototip ile test sürecinde yeni bir sayfa açılacak.

Helikopterlerde ilk uçuşlarda yerden kısa bir havalanma gerçekleştiriliyor. Hover olarak adlandırılan havada tutunma, sağ ve sola dönüşler izliyor. Test süreçleni ilerledikçe farklı manevralar denenmeye başlanıyor.

Tolga Özbek test sürecini anlatıyor

 

Genellikle ilk uçuşlarda stabilite yani kararlı duruş hemen yakalanamıyabiliyor. Ancak ATAK-2 daha ilk havalanışında istikrarlı duruşu ile dikkat çekmişti. 

TUSAŞ tarafından paylaşılan görüntülerde, helikopter üzerinde motor ve transmisyon sisteminin üzerinde yer alan kapakların açık olduğu görüldü. TUSAŞ mühendisleri, muhtemel sistemi yakından takip etmek amacıyla bu tür bir adım attı.

Test uçuşları

Amaç tüm test uçuşu boyunca sistemlerden gelecek verilerin detaylı takibi. Helikopterin onlarca noktasında farklı alıcılar yerleştirilmiş durumda. Buradan gelen bilgiler, Test Mühendisliği’nde yer alan telemetri odasına ulaşıyor. Binlerce bilgi ölçülüyor, karşılaştırılıyor. Bilgisayar ortamında defalarca test edilen sistemlerin durumu gerçek şartlar altında denenmiş oluyor.

ATAK-2 yaklaşık iki yıl boyunca test edilecek. Bu denemeler iki prototip helikopter ile yapılacak. Sonrasında ilk helikopterin 2025’te Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi hedefleniyor.

T929’un maksimum kalkış ağırlığı 11 ton olarak planlandı. Bu ağırlığın yaklaşık 1200 kilogramlık mühimmat oluşturacak. Helikopterin ana vurucu gücü ise burunda taşınacak 30 milimetrelik makineli top. Yerli imkanlarla geliştirilen bu topun yanı sıra üçerli toplam 6 noktada silah taşınabilecek.

ATAK-2, Güdümlü ve güdümsüz roketler, hava-yer ve hava, radar güdümlü füzeler ile serbest düşümlü mühimmat taşıyabilecek.

20 bin feet yani yaklaşık 6 bin 600 metreye çıkacak. 172 knot sürate ulaşabilecek. 

Ukrayna motoru

Motor konusunda ATAK-2 Ukrayna yapısı iki adet TV3-117VMA motor serisi kullanılıyor. Her bir motor yaklaşık 2500 beygir güç üretiyor. İlerleyen yıllarda TEI’nin alternatif yerli bir motor geliştirmesi de planlar içinde…

TUSAŞ helikopter pazarına T129 ATAK ile adım attı. Aynı motor ve aktarma sistemi ile daha sonra T625 GÖKBEY helikopteri geliştirildi. GÖKBEY özellikler olarak 5 ton maksimum kalkış ağırlığına sahip. Hem askeri hem de sivil olarak kullanılabilecek. İlk olarak teslimat ise Jandarma Genel Komutanlığı’na yapılacak.

Benzer bir durum T929 ATAK-2 için de geçerli. Aynı motor ve transmisyon sistemi üzerinden tasarlanan T925 helikopteri ilk olarak Paris Havacılık Fuarı’nda sergilendi. TUSAŞ bilgi birikimini böylelikle hem taarruz hem de farklı alanlardaki modellerine aktararak yeni bir aile oluşturmayı öngörüyor…

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu