Savunma

Heron, Avrupa sınır kontrolü için Yunanistan’dan uçacak

Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi (Frontex), Airbus ve İsrailli imalatçı IAI ile anlaşma imzaladı. IAI’nin geliştirdiği Heron, sınır güvenliği için görev yapacak. Heron’ların üsleneceği ülkelerden biri de Yunanistan olacak.

Frontex’in deniz karakol ve gözetleme hizmetlerini yürütmek adına Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE-Medium Altitude Long Endurance) RPAS için Airbus Defence and Space’in %100 yan kuruluşu Airborne Solutions (ADAS) ile RPAS hizmetlerinde küresel pazar lideri ve uzun vadeli ortağı Israel Aerospace Industries (IAI) ile sözleşme imzaladı. 

Sözleşmesi kapsamında Yunanistan, İtalya ve Malta’dan verilecek. Servis RPAS platformu, iletişim ekipmanı, kapasite, görev depolama hizmeti ile birlikte sistemi yöneten ve operasyonel destek sağlayan tüm gerekli uzmanları içerecek. Sözleşme kapsamında Airbus ve IAI, önceden planlanmış görevlerin yanı sıra geçici / özel amaçlı  görevler için de hizmet verecek.

IAI’ın denizlerde kullanılan karakol ve gözetleme aracı Heron RPAS dünya çapında bir dizi müşteriye hizmet veren 450.000’den fazla uçuş saati ile gece gündüz her türlü hava şartına dayanıklıdır. Sistem 24 saatten uzun tüm operasyonal konfigürasyonlara sahip izleme etkinliklerini gereçekleştirerek  coğrafi alanlarda potansiyel gözetim bağlamında tam kapsamlı ve gerçek zamanlı denizlerin fotografını oluşturur.

RPAS, çok yönlü özel yük (örneğin gündüz için elektro-optik ve gece amaçlı kızılötesi, IAI tarafından yapılan deniz devriye radarı ve otomatik tanımlama sistemi), ilgili iletişim ekipmanı, ilgili yer görevi kontrolü ve desteği ile donatılacak. Gözetleme aracı Heron, Görüş Hattı (LOS) içinde uçarken, gerçek zamanlı bilgileri iletmek için Görüş Hattının Ötesinde (BLOS) uçarken veya deniz üzerinde düşük irtifalarda uçmak gerektiğinde sorunsuz bir şekilde bir uydu bağlantısına doğrudan bağlantı kullanabilecek. Bu bilgiler Frontex komuta ve kontrol merkezi üzerinden sahil güvenlik merkezlerine iletilecek.

İnsansız hava sistemlerinin kesin ve uzun süreli gözetleme açısından faydalarını doğrulamak ve vurgulamak için geçtiğimiz yıllarda çok sayıda deneme başarıyla gerçekleştirildi. Denizcilik Heron’u, diğerlerinin yanı sıra İsrail donanması tarafından kilit devriye aracı olarak kullanılıyor ve uzun yıllardan beri keşif ve güvenlik görevlerini başarıyla gerçekleştiriyor.

ADAS CEO’su Mike Hoofdmann ‘Yaptığımız bu uzun süreli anlaşma, askeri müşterilerimize verdiğimiz başarılı insansız operasyon hizmetlerini Frontex gibi sivil paydaşlara ve nihayetinde diğer kurumlara da ulaştırmak şirketimiz için önemli bir dönüm noktası oldu. Bu sözleşme bize performansımızı Avrupa düzeyinde kanıtlama fırsatı veriyor. Airbus olarak ortağımız IAI ile birlikte Avrupa dış sınırının izlenmesi ve güvenliği için önemli bir taahhütte bulunuyoruz ve bu sayede Avrupa’daki istikrara katkıda bulunuyoruz’ dedi. 

IAI Genel Müdür Yardımcısı ve Askeri Uçaklar Grubu Genel Müdürü Moshe Levy “IAI, Frontex ile sözleşmenin imzalanması denizcilik Heron’nun  bir  dönüm noktasına ulaşılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Heron, operatörlerinin beklentilerini aşarak tüm görevleri başarıyla yerine getirdi. Avrupa’nın sivil hava sahasında uçmak, IAI için önemli bir ilerlemedir ve RPAS’ın sivil rotalarda uçma becerisinin sağlam bir kanıtıdır. Bu sözleşmenin sivil pazarlara da kapı açacağına inanıyorum” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu