HAVELSAN: Parmak izleri ülkemizde kalacak
Türkiye’nin önde gelen savunma şirketlerinden HAVELSAN, geliştirdiği yazılım ile İçişleri Bakanlığı’na özel bir proje geliştirdi. Bundan sonra parmak izleri yerli teknoloji ile ülkemizde kalacak.
Alanında Doğu Avrupa’dan Asya Pasifik’e kadar olan bölgede en büyük teknoloji şirketi konumunda olan Havelsan, İçişleri Bakanlığı’na bağlı POLSAN’la ortak yürüttüğü parmak izi teknolojisinin yerlileştirilmesi ve millileştirilmesi çalışmasında sona geldi. “Mühendislerimizin geliştirdiğimiz teknolojiyle kendi parmak izimizi kendimiz alacağız. Cari açığın azalmasına ciddi katkı sunacağız” diyen Havelsan Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, üzerinde çalıştıkları projeleri SABAH’a anlattı.
Savunma sanayi son yıllarda müthiş bir ivme yakaladı. Siz bu ivmeye nasıl bir katkı veriyorsunuz?
Yüksek teknolojinin kullanıldığı bu stratejik sektörü, Cumhurbaşkanımız şahsi himayelerine aldı. Bu sayede sektör ciddi bir ivme yakaladı. Bu alanda bağımsız değilseniz ulusal bağımsızlığınız kısıtlanır. Bizim işimiz, diğer vakıf şirketlerimizin ürettiği platform ve sistemleri daha akıllı hale getirmek. Onların ürettiği ürünlere, yazılım temelli çözümler koyarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin etkin olmasını sağlıyoruz.
PARAMIZ YURTİÇİNDE KALACAK
Bir teknoloji şirketi olarak üzerinde sona geldiğiniz çalışmalarınız neler?
Geçen yıl POLSAN’la ortak bir şirket kurduk. Bu iştirakimiz parmak izi konusunda önemli bir çalışmaya imza attı. Türkiye’nin parmak izini bugüne kadar yabancı ülkelerin teknolojisiyle izliyorduk. Çalışmanın birinci fazı bitiyor, nisanda teslim edeceğiz. Yani artık kendi parmak izimizi kendimiz alacağız. Her yıl yurtdışına ödediğimiz yüklü miktarda lisans parası içeride kalacak. Bu ürünümüz Nüfus ve Vatandaşlık İşleri, Göç İdaresi ve emniyetin ilgili birimlerinde kullanılacak.
Ürünün ihracat potansiyeli var mı?
Kesinlikle var. Hatta Katar’la bu konuyu görüştük. Başka ülkelerle de görüşeceğiz. Kişisel verilerin korunmasının önemi giderek arttığı için ürüne yüksek talep var.
Sadece askeri alanda değil sivil alanda da varsınız…
Biz sadece savunma sanayinde faaliyet gösteren bir şirket değiliz. Bilişim teknolojileri üzerine çalıştığımız için sivil alanda da önemli işler yapıyoruz. Sivilin faaliyetlerimiz içindeki payı her geçen gün artıyor.
Bu hıza paralel istihdamınızı artırıyor musunuz? Halen yüzlerce proje üstünde çalışan 2.000’e yakın personelimiz var. Bunların yüzde 75’i mühendis ve alan uzmanı. 10 civarındaki iştirakimizde yaklaşık 3.500, 500 firmadan oluşan ekosistemimizde ise 5.000 civarında çalışan var. 7-8 bin kişiyi bulan istihdamımız, daha da artacak.