Hava Kuvvetleri

Güney Kore KF-21 ve Milli Muharip Uçak

Güney Kore’nin gelecek nesil savaş uçağı KF-21 ilk motor çalıştırma testini başarıyla tamamladı. ‘Boramae’ adı verilen uçak, önümüzdeki ay sonunda gökyüzü ile buluşacak. Bir dönem Türkiye’nin de ortaklık için masaya oturduğu ancak Güney Kore’nin teknoloji paylaşımına sıcak bakmaması nedeniyle ortaklık gerçekleşmemişti. Güney Kore’nin KAI tarafından tasarlanan KF-21 ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) Milli Muharip Uçak (MMU) Projelerine birlikte bakıyoruz…

Güney Kore, sürekli kuzeyden tehdit alan bir ülke… ABD’nin Kore Savaşı sonrasında bölgedeki Japonya ile birlikte en önemli ortaklarından biri… Bir taraftan da son yıllarda hızla sanayileşen, yeni nesil teknolojiler konusunda adından söz ettirip zenginleşmeye başlayan bir ülke…

Güney Kore, 1990’ların başından itibaren havacılık konusunda yatırımlara devam ediyor. Bir dönem o zaman ki adıyla TAI’den F-16’ları lisans altında monte etmeyi öğrenen Güney Koreliler, ilerleyen yıllarda tasarladıkları KT-1 turboprop motorlu eğitim uçağını Türkiye’ye satma başarısını göstermişti. Genel maksat helikopteri, ardından K-50 jet motorlu uçak tasarladılar. Bu ürünleri de ihraç etme başarısı gösterdiler.

Bir sonraki adım ise KF-21 savaş uçağı oldu. Tek motorlu F-35’i destekleyecek, önce 4.5’uncu nesil olarak başlayan bu projede Kore Havacılık Endüstrisi (KAI) yine en büyük desteği ABD’den aldı. Adım adım ilerleyen projeye Endonezya’yı da yanlarına ortak olarak aldılar.

Türkiye ile görüşme

KF-21 için masada olan ülkelerden biri de Türkiye’ydi. Uzun süren görüşmeler Güney Kore’nin tasarımda tek söz sahibi olması, teknoloji transferi gibi konulara sıcak bakmaması nedeniyle olumsuzlukla sonuçlandı. Türkiye yoluna tek başına devam etme kararı aldı.

Burada Endonezya ile ilgili bir parantez de açmak isteriz. Endonezya uçağın sadece 4.5’uncu nesli olan ilk modeline sahip olacak. Güney Kore’nin hedefi, KF-21’in ikinci neslini stealth yani radara yakalanma oranı çok düşük 5’inci nesil bir uçak haline getirebilmek. ABD başta olmak üzere bu teknolojinin Endonezya’ya verilmesine karşı çıkıyor.

MMU’da son durum

MMU için halen parça üretimi sürüyor. Eylül ayı itibari ile gövdenin ortaya çıkması bekleniyor. İlk test modellerinde kullanılacak General Electric imalatı F110 motorları ile ABD’den geldi. Uçağın imalatının tamamlanmasının ardından 18 Mart 2023’te MMU fabrikadan çıkartılacak.

KF-21 motor çalıştırdı

KF-21’de ise en önemli aşamalardan biri olan motor çalıştırma testleri başladı. Uçakta kullanılacak General Electric imalatı F414, başarıyla çalıştırıldı. Motor testlerini ayrıca afterburner olarak adlandırılan art yakıcı testler de gerçekleştirildi. 

Güney Koreli yetkililer, yer testlerinin yüzde 90 oranında tamamlandığını ifade ederek, önümüzdeki günlerde KF-21’in yerde koşma testlerinin yapılacağı, ilk uçuş hedefin ise temmuz ayı son haftası olduğunu açıkladı.

 

KF-21, yaklaşık 4 yıl sürecek uçuş test programının ardından teslimatlara 2026’da başlanılması planlanıyor. KF-21 uçağının şu an için tek kişilik modeli Boramae, iki kişilik modeli de Hawk adını taşıyor.

KF-21, ilk etapta üretilecek FAZ 1 aşaması ile Güney Kore Hava Kuvvetleri’nde kullanılan F-5 ve F-16’ların yerini almaya başlayacak. Hedef uçaktan 2028 sonuna kadar 40 adet, 2032’ye kadar da 120 adet imal edebilmek.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu