Hava Kuvvetleri

Erciyes Projesi’nde modernize edilen 11’inci C-130 teslim edildi

Türk Hava Kuvvetleri’nin nakliye gücünün bel kemiğini oluşturan C-130 Herkül uçaklarının uzun yıllar görev yapabilmesi için modernizasyonda 11’inci uçak tamamlanarak teslim edildi. Toplam 19 (13 adet E, 6 adet B) uçaklık projenin 2024’te tamamlanması hedefleniyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir: “Erciyes Projesi kapsamında birçok ilki gerçekleştirerek Komutanlığımız envanterinde yer alan C-130 uçaklarımıza yeni kabiliyetler kazandırıp modernize ederek havadaki gücümüze güç katıyoruz” dedi.

Modernize edilen C-130 uçakları bu sayede uzun yıllar görev yapabilecek.

23 sistem, 118 cihaz

Proje kapsamında 23 sisteme ait 118 cihazdan oluşan Aviyonik Sistem Entegrasyonu, Seyrüsefer Subayının görevini üstlenen Uçuş Yönetim Sistemi (FMS) entegrasyonu, Link-16 entegrasyonu ve Yer Görev Planlama Birimi geliştirilmesi faaliyetleri Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından yürütülüyor.

SSB ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı temsilcileri ve Panel Uzmanlarının katılımı ile toplamda 7 panelde gerçekleşen Sertifikasyon Kurulu’nda 1056 adet sertifikasyon gereksinimi ile 1059 adet kalifikasyon gereksinimi incelenerek uluslararası standartlara (FAR-25) uyum sağlandı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, projeyle ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Erciyes Projesi kapsamında birçok ilki gerçekleştirerek Komutanlığımız envanterinde yer alan C-130 uçaklarımıza yeni kabiliyetler kazandırıp modernize ediyor, uçaklarımızı uluslararası seyrüsefer ihtiyaçlarına uyumlu, yüksek harekât etkinliğine sahip çok amaçlı görev bilgisayarı ve yer görev planlama sistemi bulunan, gece görüş uyumlu gösterge ve aydınlatma sistemleriyle donatılmış olarak Komutanlığımıza teslim ediyoruz. Türk savunma sanayii olarak havadaki gücümüze güç katmaya devam edeceğiz.”

Erciyes Projesi’nin ilkleri

İlk Milli Sertifikasyon Kurulu ve Sertifikasyon-Kalifikasyon Panelleri

  •  İlk DO-178B sertifikalı Milli Yazılım (OFP)
  • İlk Milli Uçuş Yönetim Yazılımı (FMS)
  • İlk RNP-1, RVSM, CAT-II ILS, RNAV GPS Approach Uygulamaları
  • İlk Birlikte Çalışabilirlik Kapsamında Link-16 Entegrasyonu
  • İlk Türk Hv.K.K.lığı Özel Teknik Kitap (ERC-TO Seti)
  • İlk Üretim Organizasyonu Yeterlilik Onayı (ÜrOYO)
  • İlk Tasarım Organizasyonu Yeterlilik Onayı (TOYO)
  • İlk Tamamlayıcı Tip Tasarım Onay Belgesi
  • İlk Uçuşa Elverişlilik Sertifikası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu