Türkiye Harrier almalı mı?
Amerikan Deniz Piyadeleri, İngiliz tasarımı dikine iniş-kalkış özelliğine sahip AV-8B Harrier uçaklarının en büyük kullanıcısı. Geçtiğimiz günlerde 2025’te emekliliği planlanan uçaklar, uygulanacak modernizasyon ile 2030’a kadar görev yapmaya devam edecek.
Bu kararın alınmasındaki en büyük etken ise Deniz Piyadeleri için imal edilen F-35B uçaklarının teslimatında yaşanan gecikmeler. ABD bu süreçte AV-8B Harrier uçaklarını kullanmaya devam edecek. Bu arada ABD Deniz Kuvvetleri’ndeki en genç Harrier, 2003’te imal edildi.
Harrier gündeme gelince, konu Türkiye ve TCG Anadolu gemisine kayıyor. F-35 programındayken Türk Deniz Kuvvetleri’ne F-35B alınması ve TCG Anadolu’da kullanılması planlanmıştı. Ancak S-400 kriziyle birlikte ABD Türkiye’yi F-35 programından çıkardı.
Kamuoyu tarafından uçak gemisi olarak kabul gören gemide alternatiflerden biri de ikinci el Harrier alımı. Bu nereden gerçekleştirilebilir? Harrier operasyonu nasıl yapılıyor? Detayları Tolga Özbek anlatıyor:
Keşke TAI Hürjet’i Harrier gibi dikey iniş kalkışlı bir uçak olarak tasarlayabilseydi. Biraz zorlanırdı ama gerçekleşirse büyük bir iş başarmış olurdu.
Güruh; Değersiz, aşağı görülen, küçümsenen topluluk, derinti, sürü (TDK dan alıntı)
F 35b lerdede i aynı kaza kırım olacaktır bence.Pilotajda Türk pilotların ın eksiği olmaz fazlası olur.evet kullanım süresi önemli ama TCG Anadoluda bir yere müdahalede 5 adet harrier önemli bir güç çarpanı oluşturur.Aynı güç çarpanı akıncı veya aksungurla elde edilecekse ve bu tiha sihalar Anadolu gemimize iniş kalkış yapanilirse çok daha iyi tabiki.msb her şeyi düşünür adımını atar şüphe yok.Anadolu için ise piste sahip bir gemi yapıyorsanız bence bundan uçak kalkabilmeli yoksa sancaktar yada Bayraktar dan fazlaca farkı olmaz.
Anlasilan, birileri bize disaridan illa demode silah aldirtmak niyetinde. Hayir alamazsin arkadas, ne Harrier, ne Typhoon, ne Gripen ve ne de Rafale, A-LA-MAZ-SIN. Tuncay DENIZ.