Norveç deniz görevleri için Sikorsky’den Seahawk alıyor
Ukrayna Savaşı’nın en çok etkilediği bölgelerin başında Kuzey Avrupa geliyor. İsveç ve Finlandiya NATO şemsiyesine girmek için Türkiye’nin onayını beklerken Norveç ise kıyı kontrol ve boru hattının güvenliği için Sikorsky’den 1.1 milyar dolara 6 adet SeaHawk helikopteri alıyor.
Geçtiğimiz yıl doğalgaz boru hattına yapılan saldırı sonrasında Norveç verimli kullanamadığı NH90 helikopter filosunu yenileme kararı almıştı. ABD ile temas kuran Norveç, Sikorsky ile masaya oturdu. Anlaşma sağlandı.
Norveç Savunma Bakanı Bjoern Arild Gram, ülkenin uzun deniz kıyılarını korumak için ilk etapta 6 adet SeaHawk helikopteri alacaklarını açıkladı. Hedef ilk teslimatın 2025 yazında gerçekleşmesi. Sikorsky son helikopteri 2027’de teslim edecek.
Rus denizaltılarını takip
Kuzey Kutbu’nda Rusya ile sınır paylaşan NATO üyesi Norveç, yaklaşık 2 milyon kilometrekarelik denizin izlenmesinden sorumlu ve uzun süredir izleme kapasitesini artırmanın yollarını arıyor.
Bakan Bjoern Arild Gram düzenlediği basın toplantısında, “Bu, ulusal kontrolümüzü, ordunun hazırlığını ve kuzey bölgelerindeki varlığımızı güçlendirecek” dedi ve helikopterlerin denizaltıları takip edebileceğini de sözlerine ekledi.
Rusya’nın Kuzey Filosu ve nükleer denizaltıları, Kuzey Kutbu’nda Norveç ile sınır komşusu olan Kola Yarımadası’na dayanıyor.
NH90 tartışması
Geçtiğimiz haziran ayında Norveç, bir türlü verim alamadığı NH90 serisi helikopter için “Donanmanın operasyonunu baltalıyor” diyerek Airbus’a karşı hukuksal süreci başlatmıştı.
NH90, Airbus, İtalyan Leonardo ile Hollandalı Fokker şirketinin kurduğu NHIndustries tarafından geliştirildi. Projeye Norveç, 2001’dea girmişti.
Norveç’in ilk etapta 14 adet sipariş verdiği NH90’dan bugüne kadar sadece 8 adeti teslim edilebilmişti. Helikopterlerin yılda 3900 saat uçması planlanmıştı. Ancak bu rakam sadece 700 saat olarak gerçekleşti. Norveç 490 milyon Euro’nun iadesini istiyor.
Yönetilemeyen proje
NH90 Projesi 2980’lerde NATO üyesi ülkelerin donanma helikopteri ihtiyacı için başlatıldı. Fransa, Batı Almanya, İtalya ve Hollanda ana yüklenici ülkeler oldu. Bir dönem İngiltere de bu ekibe katılsa da daha sonra ayrıldı. Ortaklığın son üyesi ise Portekiz oldu.
Çift motorlu helikopterin toplam 20 adet asker taşıma kapasitene sahip olması planlandı. Motor olarak 2 adet CT7-8E turboşaft motor kullanılacaktı. Her bir motorun gücü ise 1845 kW olarak planlanmıştı.
Havada 5 saat kalması planlanan helikopter, seyir sırasında saatte 300 kilometre hıza çıkabilecek ve 800 kilometre menzile ulaşacaktı.