Deniz Kuvvetleri

Donanmalar deniz karakol uçaklarını yeniliyor

Deniz yollarının güvenliği ve artan savaş riskinin yanı sıra, son dönemde en çok sipariş edilen savunma ekipmanları arasında deniz karakol uçakları öne çıkıyor. Genellikle sivil modellerden veya özel geliştirilmiş askeri uçaklardan türetilen deniz karakol uçakları, gelişmiş sensör ve sistemlere ek olarak suüstü veya sualtı hedeflere karşı silah taşıma yeteneğine sahip.

İşte son dönemdeki önemli siparişler:

İspanya, 16 Adet C295 Siparişi Veriyor

İspanya, Airbus’ın C295 modelinin 16 adetlik siparişiyle deniz karakol uçağı alımına katılıyor. Toplam değeri 1.7 milyar Euro olan anlaşma, İspanya’nın uzun süredir kullandığı P-3 Orion uçaklarını C295 ile değiştirmeyi amaçlıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin önemli kullanıcılarından biri olan CN235’in gövdesi uzatılıp motoru güçlendirilerek geliştirilen C295’ler, özel modifikasyonlarla deniz karakol uçağına dönüştürülüyor.

Bu uçaklar, denizaltı savunma harbi, suüstü harp, istihbarat, gözetleme ve keşif görevlerini icra edebilecek donanıma sahip olacak.

Uçakların 10 adetlik bölümü de deniz gözetleme konfigrasyonunda olacak. Uçaklar kaçakçılık, yasadışı göç gibi deniz üstü takip ve izlemede kullanılacak. Ayrıca İspanya Hava Kuvvetleri 1988’de hizmete aldığı ve bu görevde kullanılan 10 adet CN235’i de emekli edecek.

Kanada filosunu P-8’lerle yeniliyor

Kanada’nın uzun süredir devam eden deniz karakol uçağı ihalesini geçtiğimiz günlerde yapılan açıklama ile Boeing’in P-8A Poseidon uçağı kazanmıştı. Bir başka Kanadalı havacılık devi Bombardier’in sunduğu Global 6500 iş jetinden geliştirilecek proje ise kabul edilmedi.

Boeing 737 uçaklarından geliştirilen P-8A’lar Kanada’da P-3 Orion’ların yerini alacak. Kanada 14’ü kesin 2’si de opsiyon toplam 16 uçak alacak.

30 Kasım’da Kanada ile ABD Hükümeti arasında yapılan anlaşmaya göre teslimat 2026’da başlayacak. Her ay bir uçak teslimatı yapılacak.

Halen Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri, deniz karakol görevlerinde P-3’leri 1980’den bu yana kullanıyor. Kanadalıların CP-140 olarak adlandırdıkları uçakların emeklilik tarihi 2030.

Toplam 10,4 milyar Kanada doları

Kanada, uçak alımı için çalışmalara geçen yıl başlamıştı. İhaleye Boeing P-8A, Bombardier da Global 6500 iş jetinden geliştirilen modeli sunmuştu. Proje için Kanada toplam 10,4 milyar Kanada Doları yani yaklaşık 7,7 milyar dolar olarak planlandı.

Son günlerde Kanada’da ibrenin P-8’e dönmesinin ardından Bombardier son bir adım atsa da başarılı olamadı. Bombardier hazırlanan teklifte iş jetinin alt bölümü ile kanat altında farklı mühimmatların konulması planlanıyordu.

Halen Bombardier’in Global serisi iş jetleri aralarında Türkiye’nin Hava-SOJ Projesi olmak üzere farklı özel görev platformu olarak geliştiriliyor.

Fransa Falcon 2000’leri seçti

Fransız Donanması, uzun yıllardır kullandığı Falcon 50 ve Falcon 200 serisi uçakları, Dassault tarafından geliştirilen ve sivil pazarda önemli bir satış başarısı yakalayan Falcon 2000 serisi ile değiştiriyor.

AVSIMAR olarak adlandırılan programda, SEARCHMASTER gözetleme radarını ve görev seyrüsefer sistemini sağlamak üzere Thales ile sözleşme imzalandı. Uçakların teslimatı 2025’te başlayacak.

2030’a kadar halen kullanımdaki 8 adet Falcon 50 M ve 5 adet Falcon 200 Guardian yerini 12 adet Falcon 2000 ALBATROS’a bırakacak.

Dassault Falcon 2000 iş jetinden geliştirilen ALBATROS deniz karakol uçağı.

Malezya, P-72 İçin Anlaşma İmzaladı

İtalyan imalatçı Leonardo ile Malezya Savunma Bakanlığı arasında geçtiğimiz aylarda iki adet ATR72 tipi sivil bölgesel uçak platformu kullanılarak geliştirilecek Deniz Karakol Uçağı Anlaşması imzalandı.

Tören, Malezya’nın Langkawi kentinde düzenlenen Asya-Pasifik bölgesinde önemli bir denizcilik ve savunma fuarı LIMA 2023’te gerçekleştirildi.

İmzalanan sözleşme, Leonardo’nun geçen Ekim yıl Malezya ile yaptığı anlaşmanın bir devamıydı. Hatırlanacağı gibi Malezya geçen yıl Deniz Karakol Uçağı seçimini Leonardo üzerinden ATR72 modeli olarak açıklamıştı.

Hangi görevleri yapıyor

ATR72, bölgesel uçuşlarda kullanılan, çift motorlu turboprop motorlu bir uçak. Platform olarak alınan uçak, İtalyan savunma ve havacılık şirketi Leonardo tarafından deniz gözetimi, Denizaltı Savunma Savaşı (ASW), Yüzeye Karşı Birim Savaşı (AsuW), Arama Kurtarma (SAR), çevresel izleme, tıbbi tahliye ve personel ve malzemelerin taşınması dahil olmak üzere görevler için modifiye edilecek.

Uçak ayrıca, Leonardo tarafından geliştirilen ATOS (Havadan Taktik Gözlem ve Gözetim) sistemi ile de donatılmış olacak.

Almanya P-3’lerin modernizasyonunda vazgeçti, P-8 siparişi verdi

Alman Donanması tarafından kullanılan P-3C Orion uçaklarının modernizasyon projesi Savunma Bakanlığı tarafından iptal edildikten sonra yeni uçak alımına gidildi. Modernize edilip 2035’e kadar kullanılması hedeflenen uçaklar, 2025’ten itibaren emekli olacak. Almanya, P-3C’lerin yerine ilk etapta 5 adet Boeing P-8 siparişi verdi.

Alman Federal Meclisi Bütçe Komisyonu, Alman Donanması için satın alınacak 5 adet Poseidon P-8’e ek olarak 3 adet daha P-8 alımı için gereken ek fonu onayladı.

Almanya Federal Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, daha önce ilan edilen 5 adet P-8’e ek olarak, 3 adet yeni platformun satın alınması için gerekli olan yaklaşık 1,1 milyar Avro’luk Bundeswehr ek fonunun onaylandığı açıklandı.

Fonun içerisinde ayrıca sekiz uçağın gelecekteki mürettebatı için bir simülatörün satın alınmasının da onaylandığı belirtildi.

Alman Deniz Kuvvetleri, 2024 yılı sonundan itibaren envanterinde bulunan P-3 Orion Deniz Karakol uçaklarının yerine, P-8 Poseidonları geçirmeyi planlıyor.

raf p8
Royal Air Force Boeing P-8A

İngiltere de P-8’lerini kullanmaya başladı

Elindeki Nimrod MR2 Deniz Karkol Uçaklarını 2010 yılında emekli eden İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF), aradan geçen 10 yılın sonunda Boeing imalatı P-8A Poseidon’larını teslim almaya 2021’de başladı. Filo toplam 9 uçağa ulaştı.

İngiltere Savunma Bakanlığı, teslimatların 2021 yılında tamamlanacağını ve ilk operasyonel kapasitesinin 2024’e planlandığını duyurdu. Poseidon MRA1’ler RAF 120. ve 201. filolar tarafından uçurulacak. Yeni uçak tipi Rus denizaltıları da dâhil olmak üzere tehditler karşısında “oyun değiştiren” bir yetenek sağlayacak.

British Aerospace Nimrod MR2 deniz karakol uçaklarının sonuncusunu 2010 yılında emekliye ayıran RAF, bu tipin halefi olması düşünülen Nimrod MRA4 projesini iptal etmişti.

Yunanistan P-3’leri modernize etti

Yunanistan ise tercihini modernizasyondan yana kullandı. Elindeki P-3B uçakları için ara modernizasyonu Lockheed Martin desteği ile gerçekleştirdi. Sensör ve sistemleri toplam 500 milyon dolarlık proje ile yenilenen uçakla sinyal istihbaratı özelliği de sağlandı. 

Halen Yunan Donanması’nda modernize edilmiş toplam 5 adet P-3B bulunuyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu