Demir: MMU 5’inci nesil savaş uçağı düzeyinde olacak
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, katıldığı canlı yayında milli savunma projelerindeki yeni gelişmeleri paylaştı. Demir, yaptığı açıklamalarda “Milli Muharip Uçak 5. nesil savaş uçağı düzeyinde olacak. Nihai hedefimiz bu. F-35 dahil bu tür uçaklar seviye seviye, aşama aşama adlandırılır. Bizim Blok-1 diye başladığımız birinci seviye” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, A Haber canlı yayınına katılarak, savunma projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Demir’in yaptığı açıklamalar şu şekilde:
“Bu yılki ihracat hedefimizi 4 milyar dolar olarak belirlemiştik ve aştık. Gelecek yıl çok daha büyük hedeflere gideceğiz ama bu artış hızımız önümüzdeki yıllarda başka bir boyuta taşınacak. Çünkü platformlarımız ve ürünlerimiz gittikçe daha fazla tanınır olmaya başladı. Bu da savunma sanayii ihracatı konusunda çok daha büyük bir tırmanış olacağını gösteriyor.”
MİLLİ MUHARİP UÇAK
“Bu tip iddialı veya ileri teknoloji uçakların geliştirilmesinde belli aşamalar vardır. Bunlardan bir tanesi de uçağın bütün sistemleriyle ete kemiğe bürünüp tabiri caizse hangardan çıkışıdır. Milli Muharip Uçak 18 Mart 2023’te hangardan çıkacak. Bu, bütün sistemleri üzerine monte edilmiş durumda, artık bu sistemlerin birbiriyle entegre şekilde testlere başlaması anlamına geliyor. Hangardan çıktığında çeşitli sistemlerin çalışması, birbiriyle uyumu, çeşitli şartlarda çeşitli randıman ve seviyelerde çalıştırılmaları ve oradan sürekli veri alınması gibi bir süreç. Hangardan çıkmak; uçağın piste koşturulması, iç takımlarının frenlerinin test edilmesi, titreşim testlerinden geçmesi, diğer elektronik hidrolik sistemlerinin birbiriyle uyumu, çeşitli iklim şartlarında ve başka şartlarda çalıştırılmaları gibi bir dizi test sürecinin başlangıcı anlamına geliyor.
“Milli Muharip Uçak 5. nesil savaş uçağı düzeyinde olacak. Nihai hedefimiz bu. F-35 dahil bu tür uçaklar seviye seviye, aşama aşama adlandırılır. Bizim Blok-1 diye başladığımız birinci seviye. Orada beklediğiniz performans parametreleri ve unsurları var, sistem devreye girdikçe oradaki uyumu ve sonuçları aldıkça neyi daha iyi yapacağınız veya hangi yönde geliştireceğinizle ilgili verileri alır, üstüne koyarak işte Blok-2 olur, Blok-3 olur… Her uçağın hizmete giriş, uçuş ve daha sonrasında olgunlaşma süreci vardır.
SİDA PROJELERİ
“Tümüyle insansız sistemler ve bunların entegre çalışması, bizim gelecek okumamızda önemli bir konu. En önemlisi insanınızı koruyorsunuz, çok daha risk alarak operasyon yapabiliyorsunuz. Bu sistemlerin uzaktan kumanda otonom çalışması gibi hususlarla hem yazılım hem elektronik donanım hem elektronik savaş veya önleme gibi konuları da hepsini bir araya getirip bir sistem üstünlüğü sağlıyorsunuz. Memnuniyet verici bir konu da; bu tür projeler sektörün önüne geldiğinde ‘Bekleyelim, devlet para versin, proje başlasın, öyle iş yapalım’dan öte, kolları sıvayıp ‘Evet biz böyle bir ürüne talibiz, kendimiz kaynak ayırarak bu işe girer ve yaparız, buyurun ürünümüzün performansını görün’ diye bir aşamaya gelmeleri ki bu sayede 3-4-5 çeşit firma devreye girip entegrasyona başladılar. Bu da Türkiye’nin gücüne güç katacak bir yürüyüş.
‘ALKA’ NASIL ÇALIŞIYOR?
“Drone önleme sistemi olarak sahaya sürüldü. Lazer silahıyla bir yeri burmak için ne yapmanız gerekiyorsa yapıyorsunuz. Şu andaki geldiğimiz seviyede lazer ışınlarıyla biz drone durduruyoruz.
HÜRJET NE ZAMAN GÖKLERDE?
“Testlerden geçiriyoruz, 2023‘te uçuracağız. Ete kemiğe büründü artık gün sayıyor. Birçok ülkeye teklif veriyoruz, sadece Malezya’ya değil.
GÖKBEY’DE TESLİMAT NE ZAMAN?
“Seri üretimine başlandı, teslimatlar hızlanacak.