Savunma

ABD Stinger’ın yerine yeni MANPADS projesine başlıyor

ABD Ordusu, gelişen yeni teknolojilere ayak uydurmak için uzun yıllardır kullanılan ve omuzdan atılan Stinger MANPADS’leri emekli edicek. Stinger yerine yeni nesil bir sistem için çalışmalar başlatıldı.

Özellikle İnsansız Hava Araçları (İHA) sistemleri üzerinde etki alanı artırılacak yeni nesil sistem için ilk imzanın 2026’da atılması öngörülüyor. ABD, raf ömürlerini dolduracak Stinger Block 1’leri yeni nesil sistem ile değiştirmeye başlayacak.

HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP OLACAK

Sistemin omuzdan veya çeşitli platformlar üzerinden atılabilecek.

Ağırlığı 1 kilogram olan İHA veya drone’lara karşı etki gösterebilecek. 

Her türlü hava veya iklim koşulunda çalışabilecek.

Bu özellikler konusunda çalışmalarını sürdüren ABD yetkilileri, dışarıdan teknoloji alımına da açık olabileceklerine dikkat çekti. Benzer bir uygulama, AT-4 bomaatar sistem alımında da gerçekleştirilmişti. ABD, AT-4 teknolojisini İsveçli Saab şirketinden almıştı.

1981’DE HİZMETE GİRDİ

Stinger konusunda çalışmalar 1960’ların sonunda başlamıştı. Vietnam Savaşı başta olmak üzere gelişen yeni nesil hava savunma sistemleri üzerinden hareketle General Dynamics tarafından tasarlanan sistem, 1981’de hizmete girmişti.

ABD, Sovyetler Birliği’nin Afganistan işgali sonrasında çok sayıda Stinger sistemine Afgan Mücahitlerine göndermişti. Sovyetler çok sayıda uçak ve helikopteri Stinger’a kurban vermişti. 

TÜRKİYE’DE İMAL EDİLMİŞTİ

Türkiye, Avrupa için imal edilen Stinger Hava Savunma Güdümlü Füze Sistemi Avrupa Ortak Üretimi’ne 1980’lerde başlatılan proje ile ortak olmuştu. Bu proje kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri için 4800 adet Stinger füzesi tedarik edilmişti. Roketsan da Stinger’in fırlatma ve uçuş motorlarını imal etmişti. Ayrıca ASELSAN, Stinger Füzelerinin hem kızılötesi, hem de morötesi algılama yeteneğine sahip Arayıcı Başlığı da içeren Güdüm Takımı’nı üretmişti. Roketsan, 1991-99 yılları arasında 12 bin 692 adet sistem üretmiş ve konsorsiyumun ana yüklenicisi olan Alman Dornier şirketine teslim etmişti. Ayrıca ek siparişle bin adet daha Stinger üretimi gerçekleştirilmişti.

TÜRKİYE’NİN YENİ PROJESİ: PORSAV/SUNGUR

Stinger’in yerini almak üzere Roketsan tarafından geliştirilen PorSav (Portatif Savunma) SUNGUR sisteminin, geçtiğimiz temmuz ayında atış testleri yapılmıştı. Roketsan ile birlikte ASELSAN’ın da destek verdiği sistemde, HİSAR’dan elde edilen tecrübeler aktarılmıştı. 

Stinger’a göre irtifa ve menzil olarak çok daha gelişmiş olan sistem, farklı platformların yanı sıra T-129 ATAK helikopterinden de atılabilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu