Uçak bakım mühendisleri YÖK kararıyla ‘eleman’ oldu
Uçak mühendisleri ile sayıları 5 bini aşan uçak bakım mühendisleri arasında ‘unvan’ krizi yaşıyor. YÖK’e yapılan itiraz sonrası uçak bakım mühendislerinin unvanı ‘uçak bakım elemanı’ olarak değiştirilince tartışma alevlendi. Binlerce uçak bakım mühendisi “Bizler de 5 yıl üniversite okuyoruz. Benzer dersler alıyoruz. Bize ‘eleman’ unvanının uygun görülmesi doğru değil. Hak kaybı yaşıyoruz” sözleriyle duruma tepki gösterdi.
Birkaç yıl önce 2-3 üniversite uçak bakım mühendisi mezun verirken, şimdilerde mezun veren üniversite sayısı 20’yi bulmuş durumda. Her yıl ortalama 700 öğrenci, uçak bakım mühendisi olmak için üniversitelere kaydını yapıyor. Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, öğrenim görülen okul sayısı ile birlikte öğrenci sayısı da yüksek olunca, 7 yıl önce baş gösteren ‘unvan’ krizi de yeniden baş gösterdi.
TMMOB İTİRAZ ETTİ
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 1 yılı hazırlık olmak üzere toplam 5 yıl öğrenim görülen uçak havacılık elektrik elektronik bölümü mezunları için 26 Temmuz 2012’de önemli bir karar aldı. YÖK, anılan bölümden mezun olan öğrenciler için de “uçak mühendisi” unvanı kullanılmasına karar verdi. Karara, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) itiraz etti. TMMOB, kararın iptali için Danıştay’a başvurdu. Dava başvuru dilekçesinde, üniversitelerin uçak mühendisliği bölümünde mezun olanlar ile uçak havacılık elektrik elektronik bölümünde mezun olanların aynı dersleri görmediği, dolayısı ile aynı unvanın kullanılmasının yasaya aykırı olduğu savunuldu. Davaya bakan Danıştay 8. Dairesi, 9 Mayıs 2013’te, YÖK’ün bir yıl önce verdiği kararı iptal etti.
‘MÜHENDİS GİTTİ ‘ELEMAN’ GELDİ
Bu iptal kararı ile birlikte TMMOB, YÖK’e başvurdu. Başvuruda, daha önce alınan kararın düzeltilmesi talebinde bulunuldu. YÖK de, konu ile ilgili kararını vermeden önce, Üniversitelerarası Kurul’un (ÜAK) da görüşünü aldı. ÜAK ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nden rapor aldı. İTÜ raporunda, ‘uçak bakım elemanı’ unvanının uygun olacağı yönünde rapor hazırladı. İTÜ raporu sonrası YÖK bu kez Ekim 2013’te, ‘uçak elektrik-elektronik bakım elemanı’ unvanın kullanılmasına karar verdi.
2012’de kurulan Uçak Bakım Mühendisleri Derneği üyeleri söz konusu unvanın hukuka aykırı olduğunu, hak ihlali yaşadıkları görüşünde. Dernek üyeleri konunun çözümü için YÖK’ün dışında Kamu Denetçiliği Kurumu’na da başvurdu. Kuruma yapılan başvurularda, en az 5 yıl öğrenim gördüklerini belirterek, kendilerinin görmezden gelindiğini öne sürüldü.
‘ELEMAN’ ALAY KONUSU YAPILIYOR
“Uçak bakım elemanı deyince, unvandaki ‘eleman’ kelimesi nedeni ile kimi zaman alay konusu oluyoruz” diyen Yalçın Tanrıverdi “Ortada ciddi bir haksızlık var. Örneğin Erciyes Üniversitesi’nde Uçak ve Uzay Mühendisliği mezunu 153 kredi ile, uçak elektrik elektronik öğrencisi ise 185 kredi ile mezun olabiliyor. Ancak bu bölümden mezun olan öğrencinin aldığı unvan ‘uçak bakım elemanı’ oluyor. Burada olması gereken ya uçak bakım mühendisliği ya da uçak teknoloji mühendisliği” olmalı dedi. Unvan sorununu çözümü sonrası uçak bakım mühendisleri odası kurmayı amaçladıklarını belirten Tanrıverdi “Eleman unvanı bir dizi soruna yol açıyor. En basitinden, sektörde uçak bakım elemanının yönetici olma imkânı yok. ASELSAN, TUSAŞ, Havelsan gibi kurumlara giremiyoruz. Unvan farkından aldığımız ücret de daha düşük. Yine KPSS’ye girerek mezun olduğumuzda programda memurluk yapamıyoruz” diye konuştu.
Benzer ders alıyorsunuz diye ünvanı haketmiyorsunuz. Üniversitede benden 100k 200k geri sıralama yapmış, 1.2. Sınıfta 3-4 tane ortak dersimiz var diye ünvan tabikide taşıyamazsınız. Biz daha çok teorik siz daha çok pratik ders alıyorsunuz bu da sizi “teknisyen eleman” yapıyor. Mühendislik ünvanı istiyorsanız birdaha üniversite sınavına girin ve kazanın. Öyle 10-15 matematik netiyle mühendis olmaya hakkınız yok en baştan. O zaman ben de 2-3 benzer ders görüyorum diye pilotluk ünvanı isteyeyim oh ne alaka memlekete bak ya!
Kardeşim bu mesele benim çok takıldıgım bir mesele değil ben de uçak elektrik elektronik okuyorum. Ama senin sandığın gibi 10 matematik yapılarak girilmiyor malesef ben 90bin sıralama ile girmiştim (2016) ama Türkiye’de senin sadece sende olmasını istediğin ünvan yani mühendisliğe 1milyon sıralamaya giren insanlar var. Mesele ortak ders almak değil. 5 yıl okuyorsun eleman ünvanı olacak iş değil. Ve aynı eğitimi almış aynı kişiler tüm dünya da mühendis ünvanı ile çalışıyor bizlerde yurt dışında çalıştığımız da mühendis olarak çalışıyoruz. Burda sen üzülme diye YÖK vöyle bir karar almış napalım
Bizim derdimiz senin bahsettiğin gibi değil hocam. Başarıya gelince liseyi birincilik ile bitirdim ve hem hava aracı bakım lisansım var 10 yıldır. Pilotluğa gelince de cpl lisansım da var o konuda senin bildiğin gibi değil. Lütfen konuyu yanlış anlayarak yorum yapmayınız
Keşke okumasaydın yaaa, bu ego ile ne yaparsan yap asla özgün olamazsın ve fayda vermez senin emeğin bu memlekete..
Bilgisi olmadan fikri olan varlık. Önce araştır sonra yorum yap. Yok teorik ders fazla alıyormuşsun. Git ders programlarını karşılaştır. Kimya, ve uçak tasarım derslerinden başka fazladan aldığın ders var mı.
Ucak bakım muhendisleri bakımla alakalı tüm teorik ve pratik egititimleri almakta.
Bunu yanında termodikamik, akışkanlar mekaniği, difransiyel, aerodinamik, fizik, elektrik elektronikle alakalı diger mühendislik dersleri.
Mezun olduğunuz üniversiteden bir gram uçak teorik bilgisi öğrenmeden uçak mühendisi oluyorsun. Ve utanmadan
Uçak bakım mühendislerinin hak arayışına çamur atıyorsun.
Öss puanı diyorsun . üniversite giriş sıralamam 4058. Benden çok daha yüksek sıralaması olan arkadşlarımda var
Bireysel olarak icin yeniden sinava girip biraz daha az net yapmakla da endustri, elektronik, bilgisayar muhendislikleri kazaniliyor kardes, amac bir kac kisinin degil hakki zayolmus binlerce arkadasimizin hakkini teslim etmek.
Keske fikriniz olmadan zikriniz olmasa..
Bu insanlar mühendis ünvanı beklerken eleman ünvanı verilmesi hangi bilime, mantığa adalete sığar. Şahsi ve ezik hırsların faturası, bu bölümü bitirmiş ülkemizin ender insanlarına kesilemez.
Uçak mühendisi ne iş yapar onu da anlamış değilim bütün uçaklar TOKİ evleri gibi birbirinin aynı.
kardeşim sen çok yanlış gelmişsin 🙂
Havacılık Elektrik Elektroniğe girdiğim sene matematikin tamamını doğru yapmıştım. Üstelik bunu hiç dersaneye gitmeden yaptım. Meslek lisesi mezuniyeti nedeniyle puan kirilmasa tıpa bile girebilirdim. İlkokuldan beri dershaneye giderek zengin bir ailede yetişen birinin İTÜ’nün düşük puanlı bölümlerinden Uçak Mühendisliği mezunu diye kendini bir unvanın sanması asgari hukuk bilgisine sahip olmamalarından 3458 sayılı kanuna göre Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi mezunlarına Uçak Bakım ve Uçak Aviyonik Mühendisi unvanları verilmek zorundadır. 100 Üniversitede Bilgisayar Mühendisliği varken İTÜ Bilgisayar Mühendisleri diğer üniversiteler ile rekabete girebiliyor iken İTÜ Uçak Mühendisliğindeki adamlar, kanunsuz olarak korkudan 4 yıllık bir bölümü 2 yıllık ve teknik olmayan bir bölüm gibi gösteriyorsa haketmedikleri yerleri işgal ettiklerinden korkuyorlardır. İTÜ de YÖK de bu kanunsuz fiilin cezasını yüklü tazminatlar ödemek suretiyle öğrenecekler