Afganistan’da uçurtma olan Antonov An-2
Geçtiğimiz günlerde Singapur Havayolları’nın davetlisi olarak Pera Müzesi’ndeki sergiye katıldım. Yoğun gündem içinde hem sanat iyi geldi, hem de uzun süredir görüşemediğim Singapur Havayolları ekibi ile sohbet etmek…
Pera Müze’de halen İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Bienali’nin 17’nci edisyonuna ev sahipliği yapıyor. Gözlerim haklı olarak havacılıkla ilgili bir şeyler aramaya başladı.
Sergide, hemen ilk katta 1. Dünya Savaşı sırasında Filistin Cephesi’nde bölgeye uçaktan atılan propoganda broşürleri vardı. Arkasından katlara çıktıkça bir başka sanat çalışması havacılıktan beni yakaladı…
Afganistan’da çocukların oynadığı An-2
Oynatılan bir film ise Afganistan’da çekilmişti. Lira Abdul’ün filminde Ruslar tarafından terk edilmiş Antonov An-2 tipi bir uçak çocukların oyuncağı haline gelmişti. An-2’yi görür görmez ben geçmişe uçtum. Uzun yıllar Türk Hava Kurumu’nda paraşütçü atan, zirai ilaçlama yapılan uçak, dünyanın en büyük çift motorlusuydu.
An-2’nin üzerindeki kurşun delikleri çocuklar tarafından toplanan pamukla kapatılmıştı. İnanılmaz bir görüntü oluşmuştu.
Onlarca çocuk bağladıkları iplerle kocaman çift kanatlı, tek motorlu uçağı bir ‘uçurtma’ haline getirmişti. Çocukların yüzleri o kadar mutluydu ki An-2 onların hayalinde gerçekten uçuyordu. Hür türlü zorluğa rağmen hayal edebilmekti onların yüzünü gülümseten…
Yaklaşık 5 dakikalık filmi beni de küçüklüğüme götürdü… Küçük yaşlarımda Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığı’na gittiğimde kulenin karşısında duran AT-11 uçağının içine girer oynardık. Yıllar sonra bu uçak, oradan alındı ve hemen hemen her Türk Hava Kuvvetleri Üssü’nde bulunan ‘anı uçaklar’ bölümüne kaldırıldı.
Uçaklar dolu
Sergiden sonra birer kahve içip Singapur Havayolları’nın Türkiye ofisinde yıllarca çalışan, Pazarlama ve Servisler Müdürü Derya Pekruh ile sohbet ettik. Derya Hanım ile en son Türkiye’ye getirdikleri Airbus A350’yi gezerken İstanbul Havalimanı’nda buluşmuştuk. O zaman salgının ortasında henüz Singapur Havayolları yolcu uçuşlarına başlayamamış, A350’leri kargo olarak kullanıyordu.
Şimdi durum nasıl diye sorduğumda haftalık 4 seferde boş yerin olmadığını öğrendim. Hatta doluluk o kadar yüksekmiş ki görev pas bileti ile Singapur’a gitmekte zorlandıklarını söyledi.
Singapur Havayolları salgın sonrasında yaralarını hızla sarıyor. Kapanan hatlar birer birer açılıyor.
Singapur Havayolları’nın bugün paylaştığı basın bülteninde özellikle Türkiye’den bağlantı verillen Hong Kong, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Çin’de ki ülkeye giriş kurallarının daha fazla kolaylaştırılmasıyla, yıl başı tatil dönemi için güçlü bir talep aldıklarına havayolu dikkat çekiyor…
Bu durum sektör için mutluluk verici. Ama yolcular için taleple birlikte bilet fiyatları da tırmanmış durumda. Bugün Singapur için bilet fiyatı ekonomi sınıfı, gidiş-dönüş ve tüm vergiler dahil 1500 dolar civarında…
Sergiyi dolaştık. Singapur Havayolları’nın sponsorluğunda gelen sanatçıların eserlerini İstanbul Bienali’nin 17’nci edisyonunda gezdik. Hem sanat bu türbülanslı günlerde bizlere iyi geldi hem de eski dostlar…