Kitap

Amelî Telefonculuk, Stanford Üniversitesi Kütüphanesi’nde

Amelî Telefonculuk, Stanford Üniversitesi Kütüphanesi’nin raflarındaki yerini aldı.

20’nci yüzyılın ilk çeyreğinde jandarmanın teknoloji alanındaki kabiliyetini artırmak için yazılan Amelî Telefonculuk, uluslararası literatürde yer buldu.

Jandarma Zâbıt Mektebi muallimlerinden Binbaşı Ferid tarafından kaleme alınan Amelî Telefonculuk, Stanford Üniversitesi Kütüphanesi’nin raflarındaki yerini aldı.

20’nci yüzyıl Osmanlı ordusu mensupları dışında telefon teknolojisiyle ilgilenenler için de bir başucu kitabı olan Amelî Telefonculuk, bugün de ordu personeli ve bütün askerî iletişim teknolojisi meraklıları için bir başvuru kaynağı olmaya devam ediyor.

Yaklaşık yüzyıl önce iletişim teknolojisi hakkında Türk ordusunun istifade etmesi düşüncesi ile ele alınan Amelî Telefonculuk isimli eser, Pavotek’in desteği sayesinde tozlu raflardan alınıp kültür dünyamıza kazandırılması; Osmanlı’nın Binbaşı Ferid nezdinde teknoloji için ortaya koyduğu büyük çabanın sadece yurtiçinde değil yurtdışında da önemli bir göstergesi olacak.

İletişimin bugüne oranla oldukça kısıtlı olduğu o zamanlarda telefon teknolojisine dair bütün detayların büyük bir gayret ve dikkatle ele alındığı Amelî Telefonculuk, yabancı araştırmacılar için de faydalı olacak.

Amelî Telefonculuk

Eserin her sayfasının karşısında okuyucuya kolaylık olması için günümüz alfabesine aktarımı ve bilinmeyen kelimelerin karşılıkları bulunuyor.

Amelî Telefonculuk, iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde elektriğe dair terimler yer alıyor. Bu bölümde yer alan terimler kısa ve öz bir şekilde ifade ediliyor. İkinci bölüm ise iletişimin teknolojik bazda bugün de en önemli unsurlarından bir olan telefonun teknik detaylarıyla ele alınmasından oluşuyor.

Eser, uzay teknolojisinin son derece ilerlediği günümüzde genel olarak incelendiğinde, o dönemler için teknoloji adına bilinenden daha fazla çaba gösterildiğini ortaya koyuyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu