Yerli Savunma Sistemleri

ASELSAN’ın geliştirdiği ‘EİRS’ için yeni sipariş

Türkiye’nin en uzun menzilli yerli ve milli radarı ERALP Erken İhbar Radar Sistemi (EİRS) için ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında sözleşme değişikliğine gidildi. ASELSAN’dan yapılan açıklamada, yeni yapılan sözleşmede ek sipariş verildiği bildirildi.

ASELSAN tarafından KAP’a yapılan açıklamada, “ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 20.06.2016 tarihinde imzalanan sözleşmeye ilişkin sözleşme değişikliği yapılmıştır. İlgili sözleşmeye ek olarak ASELSAN’a toplam 976.500.000,-Türk Lirası ve 97.000.000,-ABD Doları bedeli ile Radar tedariki siparişi verilmiştir. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2025-2030 yılları arasında gerçekleşecektir” ifadelerine yer verildi.

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen 2016 yılında “Erken İhbar Radar Sistemleri Projesi”ni başlatılmıştı. Bu proje kapsamında SSB ile ASELSAN arasında 20.06.2016 tarihinde, Erken İhbar Radarı’nın milli imkanlarla geliştirilmesi ve 4 adet Taşınabilir Erken İhbar Radarı (TEİRS) tedariki amacıyla sözleşme imzalandı. ASELSAN tarafından yeni açıklanan 976.500.000,-Türk Lirası ve 97.000.000,-ABD Doları bedelli yeni sözleşmenin, ilave EİRS tedarikiyle ilgili olduğu değerlendiriliyor.

Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki mevcut Fransız üretimi radarların yerini alarak radar mevzilerinde kullanıma alınacak olan ve zaman içerisinde “ERALP” adını alan EİRS’lerden, 20’den fazla tedarik edileceği açıklanmıştı. Ayrıca geçen zaman zarfında SİPER Hava Savunma Füze Sistemi’nin arama radarı olarak da ERALP EİRS üzerinden UMAR Radarı geliştirildi. Dolayısı ile yeni sözleşme kapsamında, ERALP’a ilaveten UMAR radarı tedariki de gerçekleştirilebilir.

Indo Defence 2022 Fuarı kapsamında 3 Kasım 2022 tarihinde SavunmaSanayiST.com’un sorularını yanıtlayan ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, EİRS ile ilgili olarak “Teslim etmek üzereyiz, son testler yapılıyor. Ben de bizzat gördüm, inceledim. Güzel bir yerli ve milli, çok kullanılacak envantere de çok sayıda girecek bir radarımız olacak inşallah.” ifadelerini kullandı.” açıklamasında bulunmuştu.

Edindiğimiz bilgilere göre ERALP Radarı, kabul testleri kapsamında bir radar mevzisine halihazırda konuşlandırılmış durumda.

Erken İhbar Radarı Sistemi (EİRS)

EİRS, uzun menzilli erken ihbar amaçlı geliştirilen, AESA ve sayısal huzme oluşturma altyapısında anten mimarisine sahip, yeni nesil S-Bant bir radardır. EİRS hava soluyan hava hedeflerinin yanı sıra Balistik Füzelerin ve görünmezlik teknolojisine sahip/düşük RKA’lı (Stealth) hedeflerin (F-35, Su-57, F-22, B2) uzun menzilden tespit ve takibini sağlayan, AESA ve sayısal huzme oluşturma mimarisi ve çok kanal almaç yapısı sayesinde aynı anda birden fazla huzme oluşturma yeteneğine sahip bir radar sistemi.

Sistem, özellikle balistik füze savunması için kritik olan, diğer EİRS’lerle veri füzyonu yapma ve hedef devretmek üzere iz bilgilerini aktarma özelliklerine sahiptir. Radarın operasyonel modlarını desteklemek amacıyla, uzun menzilli Mod 5 IFF sorgulayıcı, yüksek kazançlı bir IFF anteniyle entegre edilmiştir. EİRS’in sahip olduğu AESA mimarisi ve moduler tasarım yaklaşımı, düşük maliyetli bakım ve yüksek kullanıma hazır olma oranı kavramlarını desteklemekte.

EİRS Projesi, Taşınabilir EİRS (TEİRS) ve Sabit EİRS (SEİRS) olmak üzere 2 konfigürasyona sahiptir. İlk aşamada dört adet Taşınabilir Erken İhbar Radarı Sistemi (TEİRS) tedarik edilecek olup, ilerleyen aşamalarda 18 adet Sabit Erken İhbar Radarı (SEİRS) siparişi verilecek.

Operasyonel ve Taktik Özellikler

  • Bant Tipi: S-Bant
    • Menzil: 450km +
    • 10 Ton Sınıfı Taktik Tekerlekli Araçlar ile Taşınabilme
    • C130/A400M ile Taşınabilme
    • 7/24 Çalışma
    • 30 Dakika Kurulum ve Toplanma Süresi
    • Rüzgar Enerji Santrallerinin Olumsuz Etkilerine Karşı Özel Algoritmalar

Tespit Edilebilecek Hedef Tipleri:

• Hava-Hava ve Hava-Yer Füzeleri
• Seyir Füzeleri
• Balistik Füzeler
• Anti-Radyasyon Silahları
• Düşük RKA’lı (Stealth) Uçaklar ve İHA’lar
• Helikopterler vb.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu