Unutulmaz havacılarımız: Pilot Mehmet Fesa Evrensev
Emekli Hava Pilot Tümgeneral İrfan SARP
Mehmet Fesa Bey 1878 yılında İstanbul’da Gedikpaşa’da doğdu.Galatasaray Lisesi’nde okudu. Daha sonra Harp Okulu’na girdi ve 1899 yılında Süvari Teğmeni olarak mezun oldu. 1911 yılında Ordu’da pilot olmak için gönüllü subaylar arandığında Yüzbaşı Fesa Bey, adayların başında yer aldı. Yapılan sınavı birincilikle kazanarak Fransa’ya uçuş eğitimine gönderildi. 1912 yılında yurda döndüğünde Türk Silahlı Kuvvetlerinin 1 no’lu uçuş brövesi kendisine verildi ve Türkiye’nin ilk pilotu unvanını kazandı. Yeşilköy’de kurulan Uçuş Okulu’nda baş öğretmen olarak yeni pilotların yetiştirilmesinde önemli hizmetleri oldu.
Balkan Savaşı’nda uçuş birlik komutanı olarak çeşitli uçuş görevleri yaptı. Birinci Dünya Savaşı başlayınca, Kafkas Cephesine atandı. Fakat Kafkasya’ya giderken Karadeniz’de Amasra açıklarında Ruslar, bulunduğu gemiyi batırdılar ve gemide bulunanların tamamını esir aldılar.
Mehmet Fesa Bey, beş yıl sekiz ay kaldığı Sibirya’daki esir kampından kaçarak, Haziran 1920’de yurda döndü.
1’nci Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde ve Kurtuluş Savaşı sırasında da Batı Cephesinde hizmetler gördü.
Kurtuluş Savaşından sonra İzmir’deki Uçuş Okulu’na öğretmen olarak atandı. Kasım 1925’te 47 yaşında ve Binbaşı rütbesinde iken kendi arzusu ile emekli oldu.
1933 yılında; Türkiye’nin ilk hava taşımacılığı teşkilatı olan Hava Yolları Devlet İşletme İdaresi‘nin (Şimdiki Türk Hava Yolları) başına müdür olarak getirildi. Bu hizmette bir yıla yakın kaldıktan sonra görevden ayrıldı ve ömrünün kalan yıllarını Türk Hava Kurumu’na verdiği hizmetler ile geçirdi.
9 Nisan 1951 tarihinde İstanbul’da vefat etti ve Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi. Nur içinde yatsın!
Tolga bey Türkiye in nadir astsubay pilotununda hikayesini yazarsanız sevinirim
Kimdir?