Havacı pilot montu giyer
Tolga ÖZBEK
İlk gençliğe adım atarken bir pilot montuna sahip olmak çok önemliydi. Bu moda Top Gun filmi ile önemi daha da arttı. Gençlik yıllarımın geçtiği Eskişehir’de bu açıdan şanslıydım. En azından hava üssü vardı. Ama üsste pilotlardan kullanılmış bir mont bulabilmek herkesin harcı değildi. Sonrasında ise montun üzerine armalar bulmak gerekirdi.
O yılların standart uçuş montu, pilotların giydiği haki kumaşlı, içi ya turuncu veya yine yeşil astara sahipti. Boyun bölümü yeşil örmeydi. Omuzlarında apolet, sol kolunda kalemlik ile sigara paketinin gireceği cep yer alırdı. Bu cebin altı. standart olarak akan kalemin oluşturduğu mavi veya siyah bir lekeye sahipti.
Yanlarda ise çıt çıtlı cepler bulunurdu. Bu montlar o yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tam uçuş personelinin standart üniformasının bir parçasıydı.
Daha şanslılarımız ise yurtdışından gelen uçuş montlarını giyerdi. Yeşil, siyah renklerini görebilmek mümkündü. Hatta aralarından CWU-45P olarak adlandırılan Amerikan Hava Kuvvetleri’nin bizim montlara göre daha kalın olan, yakalı montlardan bulabilenler vardı… Bu standart kumaş montların yanı sıra Top Gun filmindeki gibi yakası kürklü olan deri monta sahip olanların sayısı 1-2’yi geçmezdi.
Yurtdışına yaptığım gezilerde uçuş montlarının peşine düştüm. 20 dolardan başlayanlar olduğu gibi özellikle Alpha Industries şirketi tarafından üretilmiş kaliteli ürünlerin ise fiyatı da 100-150 dolarlara çıkıyordu. Deri montlarda ise deri kalitesi, orijinal olması gibi bir çok özellikle fiyatlar dalgalanmaya sahipti.
İnternet alışverişi, yurtdışından daha kolay ürün getirme gibi 2000’li yıllarda artan imkanlarla uçuş montlarına da ulaşmak çok daha kolay oldu. Türkiye’de de artan üretim, Türk Yıldızları ve SoloTürk’ün satış noktalarıyla birlikte bugün uçuş montu bulabilmek klavye tuşu ve kredi kartınız kadar size yakın…
ESKİ MONT MAKBULDÜR
Yepyeni bir monttansa eski olanı her zaman daha değerlidir. Hele de gerçekten uçuş yapmış bir montsa…
Arma konusunda farklı görüşler var. Kimi bulduğu tüm armaları dikiyor. Veya boş olarak kullananlar da var. Benim tercihim ikincisi.
Standart uçuş montlarının yanı sıra modellenerek geliştirilmiş tekstil şirketlerinin pek çok farklı montu bulunuyor.
Atamadığım iki uçuş montum var. Daha az giyildiği için pek de eskimiyorlar. Özel günlerde giymekten büyük keyif alıyorum.
Montla ilgili en büyük sorun, yaşla birlikte genişleyen göbeğimli giymekte zorluk çekmem. Ya montların ölçülerinin büyümesi ya da daha doğrusu benim kilo vermem gerekiyor.