Yangın söndürme helikopter ve uçakları deprem yardımı için uçabilir miydi?
Uzun süredir yurtdışından orman yangınları ile mücadele için helikopter ve uçak kiralanıyor. Deprem yardımı operasyonunda bunlardan yararlanılabilir miydi? Kış döneminde atıl bekleyen bu uçak veya helikopterler hemen uçabilir mi?
Bazen felaketler içinde koştururken körleşebiliyoruz. Nasıl akıl akıldan üstünse bir fikir ortaya atılıyor ve üzerinde düşünmeye başlıyorsunuz. İşte u fikri ortaya Savunma Sanayi Analisti, değerli dostuk Arda Mevlütoğlu attı. Çorlu Havalimanı’nda AKINCI’nın ilk uçuş fotoğrafını paylaşaraktı:
“Sevgili @tolgaozbek_com, yanlışlık olmasın: Kızılelma’nın arkasında görülen 5 adet, gece görüş kabiliyetli, tek seferde 25 yolcu ya da 13 sedye veya toplam 4.5 ton (askıyla) harici yük taşıyabilen Boeing Model 107 helikopterlerden bahsediyoruz, değil mi?” mesajını yazdı.
Sevgili @tolgaozbek_com, yanlışlık olmasın: Kızılelma’nın arkasında görülen 5 adet, gece görüş kabiliyetli, tek seferde 25 yolcu ya da 13 sedye veya toplam 4.5 ton (askıyla) harici yük taşıyabilen Boeing Model 107 helikopterlerden bahsediyoruz, değil mi? https://t.co/rOO03ZYGNu pic.twitter.com/yaVjJvoCR2
— Arda Mevlutoglu (@orko_8) February 9, 2023
Helikopterlerin bir bölümü Türkiye’de bekliyor
İki yıldır yaz sezonunda Chinook’ların sivil modeli Model 234 bu yıl da ilk defa gece görüş sistemlerine sahip Model 107 helikopterleri kiralandı. Amerikan uçuş ekibi ve Türk gözlemci pilotları ile bu hava araçları gayet başarılı bir operasyon yaptı.
Halen bu helikopterlerden 6’sı Çorlu’da bekliyor. Keza Türk Hava Kurumu tarafından yaz döneminde orman yangını için kiralanan Rus orjinli bazı helikopterler de ülkemizde. Aynı şekilde Ukrayna’dan kiralanan yangın söndürme uçaklarından bir An-32 Dalaman’da. Türk Hava Kurumu’nun Üç CL215’i de Bodrum Imsık Havalimanı’nda. Tek motorlu yangın söndürme uçakları AT802’ler ise güney yarımkürede görevede.
Bu arada THK’nın Ankara’dan bir CL215’i gönderdiği ve İskenderun Limanı yangın operasyonu için destek verdi. Rusya’dan bir Beriev Be-200 de söndürme operasyonuna katıldı.
Yangın sezonu dışında bekliyor
Genellikle yangın söndürme sezonu 1 Mayıs ile 31 Ekim arasında. Bazı kuruluşlar gelecek yıl hava aracı Türkiye’de uçacaksa, havalimanında bekler pozisyonda bırakıyor. Veya bakımlarını ara ara yapıyor. Bir sonraki sezona hazırlıyor.
Aldığım bilgiler, sivil Chinook’ların ekiplerinin hemen geri çağrıldığı, depremin ikinci günü 5 helikopterin uçuşa hazır hale geldiği… Ancak otoritelerden bir talep gelmemiş. Bu arada bölgede 80 adet Kara Havacılık, Hava Kuvvetleri, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet’e ait helikopterin görev yaptığı…
Neler yapılabilir
İşte bu dönemde hava araçların bir kısmı hazır olarak tutulamaz mı?
Herhangi bir acil durumda bundan yararlanılamaz mı?
Geçen yıl ilk defa ihaleleri Savunma Sanayi Başkanlığı yaptı. İhalelere bu maddeler eklenebilir mi?
Eğer bu helikopterler elde olsaydı bence depreme yardım taşıyan helikopter gücüne ek bir kapasite oluşturulmuştu. Eldeki Türk gözlemci pilotlar ile bölgede uçuş yapılabilirdi.
Gece Görüş Sistemleri Mi-17’ler
Daha bir kaç hafta önce Jandarma Havacılık, elinde uzun yıllardır kullandığı Mi-17’lerin kokpitlerini gece görüş sistemlerine uygun olarak kendisi ışıklandırmıştı. Kısa sürede işlem tamamlandı. Ardından pilot eğitimi de yapıldı. İşte o Mi-17’ler ile gece yangın söndürme operasyonuna katıldı. Yüzlerce yaralının tahliyesinde kullanıldı.
Deprem dersleri
Belki de gelecek yıl bu şekilde hareket etmekte fayda var.
Ancak her zaman yazdığım ve videolarda belirttiğim gibi, Türkiye’nin kalıcı olarak böyle bir filoya ihtiyacı var. Eldekileri de iyi değerlendirmek şart…