EğitimHaberler

THY HÜRKUŞ 2 mi alıyor, yoksa yeni bir eğitim uçağı mı?

Bugün Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat’ın “TUSAŞ’a eğitim uçağı siparişi verdik” açıklamasının ardından merak edilen konuyu TUSAŞ’a sorduk. THY için yeni nesil bir eğitim uçağı konusunda TUSAŞ çalışmalara başladı.

Bolat, siparişle ilgili olarak “Geçtiğimiz günlerde TAFA (THY Uçuş Akademisi), Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile 10 kesin 10 opsiyonlu olmak üzere 20 eğitim uçağının ülkemizde üretilmesi için anlaşma imzaladı” bilgisini kendi sosyal medya hesabı üzerinden paylaşmıştı.

Ancak bu uçak, halen yeni modeli geliştirilen HÜRKUŞ 2 gibi turboprop motorlu, yüksek performanslı bir uçak olmayacak.

Yeni tasarım uçak olacak

Daha çok pilot adaylarının yetiştirileceği, 4 kişilik (öğretmen ve öğrenci pilot önde, arkada iki kişilik yolcu koltuğu), piston motorlu bir eğitim uçağı olacak. Bu konuda TUSAŞ mühendislik ekibi THY’nin Uçuş Akademisi (TAFA) isterlerine göre uçağı tasarlayarak imal edecek.

Uçağın kokpiti, yeni nesil sistemlere sahip olacak. Böylelikle eğitim alan adaylar, ileride görev yapacakları yolcu uçaklarına benzer bir kokpit yapısı ile uçuş eğitimi görecek.

Hedef, ekonomik operasyon maliyetlerine sahip, üretimi hızlı bir modelin ülkemize kazandırılması.

Tolga Özbek detayları anlatıyor

 

Eğitim uçağı sorunu

THY Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, eğitim için istenilen sayıda uçak bulmakta zorlandıklarını ifade etmişti:

“Burada önemli darboğaz eğitim uçağı tedariki. Şimdi verilen siparişlerin tahmini teslim tarihleri 3-4 sene sonrasından başlıyor. Geçtiğimiz günlerde TAFA, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile 10 kesin 10 opsiyonlu olmak üzere 20 eğitim uçağının ülkemizde üretilmesi için anlaşma imzaladı”

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu