Uzay

TÜRKSAT 5A uzayda

Space X Falcon 9 roketi ile Cape Canaveral Üssü’nden fırlatılan TÜRKSAT 5A, başarıyla ilk yörüngesine çıktı. Fırlatma operasyonundan 35 dakika sonra ilk sinyal alındı. İletişim uydusu, 4 ay içinde gerçek yörüngesine oturacak. Uydunun 30 yıl ömürü ile hizmet vermesi bekleniyor.

Türkiye saatiyle 04.28’de yapılacağı planlanan uydunun fırlatılışı, hava şartları nedeniyle yaklaşık 1 saat ertelendi. Sonrasında fırlatma işlemi Türkiye saatiyle 05.15’de başarıyla yapıldı. Uydu, 250 kilometre irtifaya oturacak.

Fırlatmayı, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen ve beraberindeki bürokratlar Florida’dan izledi.

TÜRKSAT 5A ile ilgili bir açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Hem mutlu hem de gururluyuz. Uydumuz, yolculuğuna devam ediyor. Bu yolculuk 4 ay sürecek. Daha sonra testlerimizi yapacağız ve uydu faaliyete alınacak.” diye konuştu. 

 

36 BİN KİLOMETREDE DOLAŞACAK

TÜRKSAT 5A, dünyadan 36 bin kilometre yörüngede dolaşacak. Yörüngesi 31 derece doğu. Toplam ağırlığı 3 bin 500 kilogram olan uydunun iki güneş paneli, 12 kW güç üretecek. Hizmet ömrü standart 15 yıl olan uydunun kullanım ömrü 30 yıla kadar çıkabiliyor. Uydunun kontrolü, Ankara Gölbaşı’ndaki tesislerden bir ay boyunca testlere tabi tutulacak.  

Bakan Karaismailoğlu, 5A uydusunun ardından 5B ve 6A uydularının fırlatılmasının geleceğini ifade ederek, “Şu anda imalatları tamamlanan ve testleri yapılan Türksat 5B uydumuzu da haziran ayında fırlatmayı planlıyoruz.” dedi.

YERLİ UYDU TÜRKSAT 6A

Bu uyduları, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından tasarlanıp yapılan TÜRKSAT 6A izleyecek. Hedefe 2022’nin ilk ayları. Bu konuda çalışmalar önemli ölçüde tamamlandı.

UZAYDA KAÇ UYDUMUZ VAR

Türkiye’nin ilk uydusu olan TÜRKSAT 1A, 1994’te fırlatılmıştı. Ancak bu işlem sırasında meydana gelen teknik arıza sonrasında uydu atmosfere sokularak yanmıştı. Bunu TÜRKSAT 1B ve 1C uyduları izledi. 2003’te Bilsat, 2011’de ilk yerli uydu olan Rasat fırlatıldı. Göktürk 1 ve 2 uyduları ise askeri amaçlı kullanılıyor.

2008’de TÜRSAT 3A Fransız Guanası’ndan fırlatılan son uydumuz oldu. 2014 ve 2015’te TÜRKSAT 4A ve 4B uyduları Ruslar tarafından Baykanur’dan uzaya fırlatıldı. TÜRKSAT 5A, 2015’ten sonra fırlatılan ilk uydumuz oldu. 

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Herşey güzel de Almanların V2’lerini saymasak bile ilk uzaya çıkışlardan beri neredeyse 70 sene oldu. Artık bizim de taşıyıcı roketletimiz olsa fena mı olacak ? Evet, birtakım çalışmalarımız bolca vaat ve temennilerimiz de var
    ama,sonuç ? Hala oraya buraya uydu taşıyoruz. Eskiden beri gıda konusunda kendi kendine yeten yedi ülkeden
    olduğumuz martavalı tekrar edile durdu. Bir de bu konu hallolsa ? Herşey bir yana, hani ” itibarda tasarruf
    olmaz”dı ?

  2. Tolga bey irtifa 250 km. yerden yükseklik anladım, 36000 km. yörünge günlük, haftalık aylık yıllık elips daire bunu izah edebilir misiniz ❓

    1. Mahmud Bey, o kadar bilgimiz olsa mühendis olurduk 🙂 Şaka bir yana soralım araştıralım tabi ki. Saygılarımla Tolga Özbek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu