Havacılık Endüstrisi

Boeing, 737 MAX için ABD Adalet Bakanlığı ile 2,5 milyar dolara anlaştı

Arka arkaya iki uçak kazası… 20 ay boyunca uçamayan Boeing 737 MAX uçakları… Geçtiğimiz günlerde Amerikan Federal Havacılık İdaresi FAA’in Boeing’in yaptığı değişiklikleri kabul ederek tekrar uçuş izni vermesinin ardından Boeing Adalet Bakanlığı ile de anlaşma yoluna gitti.

Bu anlaşmaya göre Boeing Amerikan Adalet Bakanlığı’na 2,5 milyar dolar ceza ödeyerek suçunu kabul etti. Açılan davada, Boeing’in Federal Havacılık İdaresi’nin Uçak Değerlendirme Grubunu (FAA AEG) dolandırmaya yönelik bir komployla ilgili bir suçlamayla ilgili bir cezai suçlama iddia edilmişti. Boeing davayı anlaşma yoluna giderek çözdü ve Adalet Bakanlığı ile el sıkıştı.

BOEING NE KADAR ÖDEYECEK

Anlaşmaya göre Boeing, 243,6 milyon dolarlık idari para cezası, 737 MAX havayolu müşterilerine 1,77 milyar dolarlık tazminat ve 500 milyon dolar da iki kazada ölen 346 kişinin yakınlarını kaybedenlere ödeyecek.

Kararla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanlığı Ceza Dairesi Başsavcı Vekili David P. Burns, “Lion Air Flight 610 ve Ethiopian Airlines Flight 302’nin trajik kazaları, dünyanın önde gelen ticari uçak üreticilerinden birinin çalışanlarının hileli ve aldatıcı davranışlarını ortaya çıkardı. Boeing çalışanları, FAA’dan 737 Max uçağının çalışmasıyla ilgili önemli bilgileri gizleyerek ve aldatmacalarını örtbas etmek için çaba sarf ettikleri tespit edildi. Bu karar, Boeing’i çalışanlarının suç teşkil eden suistimalinden sorumlu tutuyor, Boeing’in havayolu müşterileri üzerindeki mali etkisine değiniyor ve umarım kaza kurbanlarının ailelerine ve yararlanıcılarına bir miktar tazminat sağlar” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu